Näbbgädde fiske

Näbbgäddan
Fångas från kusten i södra Sverige och en bit upp i landet, kommer in i slutet av April längs Västkusten och vandrar sen runt till Östkusten och fiskas där under sommaren.

Näbbgäddan kan bli 70cm och väger upp till 1.5 kg.

Att fiska näbbgädda är väldigt populärt och ofta bra för självförtroendet då den ofta finns i stora mängder nära land. Roligast är att fiska den med lätt spinnutrustning eller flugfiska den. Antingen vadar man ut eller fiskas den från utstickande uddar eller pirar. Soligt väder och blanka drag är ofta att föredra.

Viktigt är att byta ut kroken mot en kort ståltafs med krok. Fiskar man den utan tafs mellan betet och kroken så fastnar kroken ofta I näbben som bryts av när fisken hoppar och vänder runt. Däremot med tafs och krok så fastnar kroken I munnen och man tappar ej fisken så lätt.
Silkessnöre
Bilden visar snapsdrag med silkessnöre

Fånga näbbgäddan utan krok

Ett annat roligt sätt att fiska näbbgäddan är att ersätta kroken helt med silkessnöre. De fina silkestrådarna fastnar I fiskens tänder och sen är det bara att veva hem den. Perfekt när barn ska fiska eller när det är mycket vegetation I vattnet.

Näbbgädda

17 artiklar per sida

Fallande ordning

17 artiklar per sida

Fallande ordning