Dubba på tråd

 

Dubba på tråd

När man dubbar innebär det att man spinner fast hår eller ull på en tråd som man sedan använder och lindar som kropp. Detta kan man göra på lite olika sätt. Det vanligast förekommande sättet är att spinna materialet på tråden och sedan linda en kropp. Detta låter kanske enkelt, men kräver en del övning för att bli bra. Det första felet man gör är att ta för mycket material och försöka dubba på. Hemligheten är att ta bort hälften av vad man tänkt och i många fall hälften igen, innan man försöker spinna på materialet

ta hälften

I många fall är uttrycket "endast så mycket material så att man skiftar färg på tråden" det rätta sättet. När man valt materialmängd gäller det att fördela materialet, så det läggs tunt på tråden. Om man lägger på för mycket och för tjock, kommer det inte fästa på tråden, utan bara snurra runt och glider av när man lindar kroppen. Om man vill ha en fluga med lite tjockare kropp är det bättre att dubba fler gånger. Ibland kan man behöva lite extra hjälp. Fukta fingrarna försiktigt, så får du bättre motstånd när du tvinnar. Lägg lite extra vax på tråden, särskilt när du använder lite grövre material.

vaxa

lägg på tunt

Sen gäller det att med tummen och pek/långfingret att tvinna fast materialet på tråden. Rulla tråden och materialet hårt, hela tiden åt samma håll, tills det fäster och kan lindas.

tvinna hårt

Om man nu inte lagt på för mycket och lyckats tvinna på materialet, har man nu en dubbad tråd och kan nu linda kroppen på sin fluga.

färdig tråd