Dubbingloop
Dubbindögla/Dubbingloop
Ett annat sätt att dubba är att göra en ögla av tråden, eller använda en splittbar tråd, och lägga dubbingen emellan och sedan tvinna. Man får då en dubbingborste som efter den är lindad kan borstas upp till en väldigt lurvig och livfull kropp.
Om du inte har en tråd som går att splita, får man göra en ögla. Dra ut tråden och vik den dubbel och linda fast ändarna.
För att tvinna öglan med dubbing, använder vi en dubbingtwister för att få en väl tvinnad kropp. Dubbingtwister finns i en mängd utförande och modeller (se produktsidan med flugbindningsverktyg).
Öppna öglan och fördela dubbingen mellan trådarn. Här gäller samma princip som när vi dubbar direkt på tråden, se till att fördela materialet jämnt. Dubbingögla används oftast till material som är lite styvare, som t ex säl, eller då man vill borsta upp en mer lurvig kropp, som t ex när man jobbar med CdC.
När materialet är fördelat mellan trådarna, sträcker vi öglan, så att dubbingen låses fast. Håll fast trådarna nedanför dubbingen och sätt fart på dubbgintwistern.
När twistern tvinnat trådarna, kan du släppa taget om trådarna och låta twistern tvinna hela öglan. Du kommer nu få en borste med dubbing att linda.
Linda nu den tvinnade öglan jämnt. Håll i öglan med twistern eller lossa twistern och fäst en hackeltång i änden när du lindar.
Fäst in kroppen och klipp av trådarna. Ta en bit kardborre eller använd en dubbing-brush och rugga upp kroppen för att utnyttja tanken med en dubbingögla. Resultatet blir en mer borstig kropp än med en vanligt dubbad kropp.