Torrflugehackel lindat bakåt

 

 

Det finns även ett annat sätt att fästa in och linda ett traditionellt torrflughackel. Här lindas fjädern bakåt och fästs in bakom hacklet. Börja med att rensa rent en fjäder som vanligt. Se till att du har ett jämnt underlag på den del av kroken där hacklet skall lindas. Fäst in fjädern, med den glansiga sidan framåt, med en krysslindning, så fjädern fästs vinkelrätt mot skaftet.

Linda ett par extra krysslindningar för att fästa hacklet. Vik nu bak stammen och fäst den utmed krokskaftet när du lindar bak tråden så långt som hacklet skall täcka.

Linda hacklet bakåt, utan att tvinna fjädern och hela tiden med den glansiga sidan framåt. Här gäller precis som när man lindar bakifrån och fram, att inte korsa varven så att hacklet vrider sig. Det underlättar avsevärt att använda en sk roterande hackeltång när man lindar hacklet på detta sätt.

När du kommit bak till där tråden hänger, fäster du in fjädern och säkrar den.

Nu går du försiktigt fram med tråden genom hacklet och förstärker härmed hacklets hållbarhet avsevärt. Se bara till att du inte binder ner för många hackeltfibrer, utan att tråden bara korsar hackelstammen.

Avsluta med ett nätt huvud och en whipfinish. Klipp av hackelspetsen och flugan är klar.