Hackel av Struts & Marabou

 

Struts och marabou har länge använts som kropps- och vingmaterial på flugor. Detta tack vare båda materialens mjuka och fluffiga ribrer, som rör sig förföriskt och pulserande i vattnet. På senare tid har dessa material även börjat användas av laxflugebindare som fronthackel. Särskilt populärt tillsammans med de sk Turbo-konerna, som gör att fibrerna inte pressas ihop och förlorar rörligheten, utan istället pulserar förföriskt i strömmen.

Strutshacklen är mindre kroppsjädrar från strutsen och dessa släjs ibland under namnet Ostrich Marabou. Dessa mindre fjädrar har tunnare stammar och kortare fibrer än de vanliga plymerna och lämpar sig därför mycket bra som hackel. Ofta strippar man ena sidan av stammen för att inte får ett alltför kraftigt fronthackel.

ostrich marabou

strutshackeltub

När det gäller Marabou är det samma sak som gäller för strutshacklen, små fjädrar med tunnare stammar och kortare fibrer. Det gör att produkten Wolly Bugger Marabou är utmärkt som fronthackel på laxflugor. Även här kan det vara ide att strippa ena sidan av stammen. Det går även utmärkt att linda dessa hackel som kroppshackel istället för häger, som är omöjligt att få tag på.

wapsi wolly bugger marabou