Haröredubbing

 

Haröra

I väldigt många mönsterbeskrivningar föreskrivs Haröredubbing. Detta är ett gammalt klassikt material, som fortfarande är bland det bäst du kan få tag på. Från början använde man enbart hår från Harens ansiktsmask och mixade för att få olika nyanser och strukturer. Nuförtiden kan man köpa färdiga dubbingblandningar, som har liknande egenskaper. Det finns också en mängd olika färger att välja på. 

 

Harmask

Fortfarande kan man köpa hela masker eller ett par öron från haren. Man klipper eller rycker av håret från skinnet och mixar och dubbar på. Just håren från öronen är lite borstiga och har en spräcklig teckning som ger den dubbade flugan illusionen av liv och rörelse.

harmask öron

Den klassiska harörenymfen består av haröredubbing och guldtinsel och står sig fortfarande som en av de mest användbara flugorna för alla typer av vatten.

harmaskfärgad

haröreflugor

Klicka på flugan nedan, för steg-för-steg-beskrivning! 

Harörenymfen

Hare' s ear Ultra

 

För den som vill underlätta flugbindningen finns som sagt färdiga dubbingmixer som heter just Hare's ear dubbing. Detta är en mix av harhår och kaninhår. Mixen ger en dubbing som är väldigt lättdubbad men som också har det där stickiga utseendet som äkta haröredubbing har. Finns också i en mängd olika färger och nyanser och passar utmärkt till nymfer och puppor.

Klicka på flugan nedan, för steg-för-steg-beskrivning! 

johnson-puppan

Kanin

Kanindubbing är ett naturmaterial som är extremt lättdubbat. Påminner väldigt mycket om haröredubbing, men då man ofta använder vita kaninskinn, går det utmärkt att färga dubbingen till klara nyanser och använda dem även till färgglada våtflugor och streamers. Man kan också mixa kanindubbingen med olika syntet hår, som tex antron eller SLF Prism, för att få lite lyster i materialet.

Klicka på flugan nedan, för steg-för-steg-beskrivning!

Här ser ni kanin och Hare's Ear Ultar. Som ni ser är Kanindubbing mer enfärgad än Ultra dubbingen, men Kanindubbingen är ypperlig om man vill ha tunna kroppar eller bra att blanda upp andra material med.

 

UV Nice

Det finns även färdiga mixer att köpa, med kanindubbing och glitter. En av dessa är UV Nice Dubbing. En läcker blandning med UV-flash tillsammans med Kanin. Perfekt till lite mer djupgående nymfer, men också till skira puppor och nymfer fiskade under ytan.

uvnice

Ett bra komplement till den som vill lägga till lite mer lyster i sina flugor. Jamför bilden nedan med Ultra Dubbingen.

Klicka på flugan nedan, för steg-för-steg-beskrivning!

Johnsonpuppan Guldskalle

Klicka på flugan nedan, för steg-för-steg-beskrivning!

Superpuppan Guldskalle