Hönshackel

 

Fjädrar från hönans nacke och saddel, har mjukare fibrer och mer bistrålar. Detta gör att fibrerna inte lyfter flugan på samma sätt som tuppensfjädrar, samt att bistrålarna gör att fibrerna hakar i varandra. Detta gör hönshackel från nackarna mycket lämpade till våtflugor och nymfer, där man vill ha mjuka, rörliga fibrer, som ger flugan liv under vattnet. Saddelfjädrarna från hönan har väldigt mycket bistrålar, som gör att fibrerna hackar i varandra och gör att fjädern behåller sin ursprungliga form. Hönssaddelfjädrar används väldigt mycket som vingar, ofta formade med vingbrännare, på dagslände och nattsländeimitationer.

Det går faktiskt också att binda torrflugor med hönshackel. Binds flugorna på väldigt lätta krokar och dressas väldigt tunt, hjälper till och med de mjuka hönshackelfibrerna till att hålla flugan i ytfilmen och får då en ypperlig imitation av en kläckande slända eller annan insekt.

henhacklenymf henhackleflymf

Genetiskt eller Indiskt?

 

Precis som med fjädrar och skinn från tupparna, finns det även genetiskt odlade fjädrar från höns. Finns det då något behov av superfjädrar för flugor som inte ska flyta? Svaret är både ja och nej. Som med tupphackel, beror det helt vilken typ av flugor man ska binda. Ska man binda traditionella våtflugor och större nymfer är de indiska nackarna att rekommendera, de är rentav bättre än de genetiska. Med ett undantag. Ska man binda stora nymfer, streamer och laxflugor och vill ha riktigt mjukt och pulserande fronthackel är Whitings American Hen capes suveräna. Dessa nackar har längre fjädrar med tunna stammar och mjuka, pulserande fibrer.

De nackar som heter Whiting Genetic Hen Capes, ger hackel med tunna, men ändå starka stammar. Fibrerna är relativt korta, vilket gör dessa fjädrar till det bästa alternativet om man binder små nymfer eller våtflugor. Fibrer är dock så styva att de fungerar utmärkt till kläckare och mjukhacklade flugor som skall fiskas i eller strax under ytan.

Whiting Coq De Leon finns även som hönsnackar. Dessa nackar levereras i spräckliga naturfärger, med fjädrar som har fibrer som är något längre än Whiting Genetic. Fjädrarnas teckning och fibrernas spänst gör dem utmärkta till spiders eller puppor.

Whiting American Hen Capes ger hackel med lite längre, men mycket mjukare fibrer än de 2 förra typerna. American finns dessutom i en mängd färger, bäde enfärgade och grizzlyfärgade, och är det bästa alternativet till laxflugor och streamer.

Här kan du se hackel från de olika nackarna; till vänster Coq de Leon, mitten American och till höger Whiting Genetic.