Lösa tupphackel

 

Det är inte alltid man har behov av en hel nacke eller saddel, och då finns det lösa tupphackel i påse att köpa. Detta alternativ är utmärkt för den som bara behöver några få fjädrar eller binder flugor där fjäderkvaliteten inte är det viktigaste. Utmärkt som vingar och hackel på Streamers.

Det finns även andra typer av lösa tuppfjädrar att köpa, där de är utvälda för en viss typ av flugor eller för att fjädrarna har en viss egenskap. Schlappen är beteckningen på den fjädrar som sitter precis ovanför stjärten på tupparna. Dessa fjädrar är väldigt mjuka och följsamma och har fibrer med mycket bistrålar. Dessa egenskaper är väldigt eftertraktat av de som binder flugor för gädd- eller tropiskt saltvattensfiske. Långa fjädrar med mycket rörlighet och i klara färger gör dem ypperliga till detta ändamål. Fjädrarna har dessutom blivit populära som hackel till laxflugor, framförallt som fronthackel på tuber och krokflugor, men också som kroppshackel på klassiska laxflugor. Finns i en mängd färger och är mycket lätta att färga till önskad färg om så skulle vara.

schlappen

Deciever Hackle är en materialtyp som har sitt ursprung i USA. Flugorna har fått sitt namn av den välkända saltvattensflugan Lefty's Deciever. Dessa fjädrar är kortare och styvare än Schlappen-fjädrarn, och för sig inte lika mycket som dessa. Ofta binder man in de här fjädrarna med den konkava sidan ut, vilket ger flugan en simmande rörelse vid hemtagning. För den som vill ha ett lite styvare kropps- eller fronthackel på sin laxfluga är det här rätt fjäder. Finns i en mängd klara färger.

deciever hackle

När det gäller lösa hackelfjädrar i påse är fjädrar från Coq De Leon en ganska ny produkt. Den här hönsrasen har blivit känd inom flugbindningen då fjädrar från tuppens bröst/sidor ger fibrer som är suveräna som stjärtspröt till torrflugor. Fibrerna är långa, tunna, spänstiga och med en teckning och färg som ger dem ett väldigt insektslikt utseende när de binds in på flugan. Kallas också för Pardo-fjädrar.

coq de leon