Övrig Naturdubbing

Förutom Haröre-dubbing, Kanin och Sälhår, finns ett antal naturdubbingar, som är intressanta för flugbindaren. Här presenterar vi de produkter som finns i vårt sortiment och vad de är mest lämpade till.

 

Muskrat Dubbing
muskratdubbing 

Bisamråttan, är egentligen ingen råtta i ordets bemärkelse, utan en gnagare, mer släkt med Bävern. Lever i vattendrag och måste därför ha en päls som värmer och håller djuret torr, även när den simmar i och under vattenytan. Bisamråttans underull är därför mycket kompakt och består av väldigt fina hår, vilket gör detta material ypperligt som dubbing till torrflugekroppar. Mycket lättdubbat och här behövs definitivt inget extra vax. Går mycket bra att använda som kropp på torrflugor ända ner i stl 20-22.

 

 

Bäverdubbing

bäverdubbing

Även bävern lever hela sitt liv i eller i anslutning till vatten, vilket gör att dess päls måste kunna hålla djuret torrt och stänga ute kylan. Skinn från bäver har sedan långt tillbaka varit mycket populärt som material till att tillverka varma och smidiga vantar, som både pälsjägare och timmermän i flera hundra år. Samma fina dubbing som Muskrat, fast med lite mer stickelhår, som gör materialet lilte grövre och borstigare, utan att för den skull vara mer svårarbetat än Muskrat.

bäverskinn

Förutom att vi levererar bäverdubbing i påsar, finns även naturfärgad Bäverdubbing på skinn, för den som vill ha originalet.

 

 Klicka på flugan nedan, för steg-för-steg-beskrivning!
nattsländelarv 

Fly-Rite Natur

Fly-Rite är väl mest känd bland flugbindare för dess fina syntetdubbing, som varit mycket populärt som dubbing i Sverige, de senaste 30 åren. Vad kanske inte så många känner till är att Fly-Rite också producerar en dubbing av naturmaterial. Materialet finns i flera användbara färger och kan användas både till mindre torrflugor, såväls som till större nymfer och puppor. Mycket lättdubbat, men som enkelt kan borstas upp för ett mer stickigt utseende.

Klicka på flugan nedan, för steg-för-steg-beskrivning!

Dagsländenymf

Mullvad (Mole) 

mullvadsskinn

Mullvadens stålgrå päls finns med i en rad klassiska engelska flugmönster. Pälsen är korthårig och mycket fin till strukturen. Mycket uppskattat som kroppsmaterial till framförallt skira torrflugor och mjukhacklade spiderflugor.

mullvadsskinn

Nuförtiden finns mullvad att köpa som färgade skinn, vilket gör att användningsområdet blivit ännu större. Klipp, eller ännu hellre, nyp av lite hår från skinnet och dubba tunt, tunt på tråden, och du kan använda mullvad till de allra skiraste dagsländeimitationer. Varav en av de mest kända flugorna med mullvad är flugan på bilden här nedan; Waterhen Bloa.

waterhenbloa

Opossumdubbing

oppossumdubbing

Opossumdubbing

oppossumdubbing

Australian Opossum dubbing är en naturdubbing blandad med antron. Den här dubbingen är ganska grov till strukturen, men saknar helt inslag av stickelhår, som ger ett spräckligt utseende. Trots detta är dubbingen mycket uppskattad till nattsländepuppor, husmaskar och nattsländelarver. Även som Thorax på bäcksländenymfer, då antronet i mixen ger lyster och liv till flugan. Även här är det viktigt att borsta upp materialet mycket, för att få rätt effekt.

 

 Klicka på flugan nedan, för steg-för-steg-beskrivning!

jättepuppan

partridgestone

Australisk Opossum

australiskopposum

En krusig, mjuk och lättarbetad dubbing. Skinnet på den australiska opossumen skiftar i ljusa och mörka grå nyanser, av mjuk krusig ull. Användbart till puppor, larver och flymfer.

 

Amerikansk Opossum
opposumskinnbitnat 

Till skillnad från den australiska opossumen är den amerikanska mer enfärgat gräddvit, med en del mörkare partier. Skinnet har förutom den ljusa underullen dessutom vita eller gräddfärgade stickelhår. En något mer styv dubbing, som behöver klippas ner och mixas väl, för att bli hanterbar. Underullen har dock en nästan magisk lyster, nästan som antron, vilket ger flugor bundna med den här dubbingen mycket liv och lyster. Ett klart underskattat material. Då pälsen oftast är väldigt ljus, är den väldigt lätt att färga till önskade nyanser.

 

SLF SquirrelDubbing

slf squirrel dub

En mycket omtyckt produkt, särkilt till större larver, puppor och en hel del torrflugor, som t ex natt- och bäcksländor. Påminner en hel del om Hare's Ear Ultra, med mycket stickelhår inblandat, men är än mer borstigt och stickigt. Innehåller även lite antron, vilket ger materialet lyster. Dubba i ögla eller direkt på tråden, men kom ihåg att borsta upp kroppen efteråt för att få det rätta utseendet.

SLF Squirrel finns även i en mycket praktisk dispenser, med alla färgerna samlade. Mycket prisvärd och mycket praktisk.

 

 

Ekorrskinn
ekorrskinn 

För den som vill blanda sin dubbing själv, finns det nu även hela skinn från gråekorre att köpa. Fördelen med ett helt skinn är att man kan välja hårlängd och hårtyp, allt efter den fluga man vill binda. Då skinnet även har en del ljusare partier kan man mixa dubbingen från skinnet och få fram väldigt många nyanser. Den experimentslystne kan dessutom färga skinnet med mycket gott resultat. De grå och vita partierna tar då färgen man lägger skinnet i och ger mycket intressanta nyanser.

Dubbing från ekorrskinn är det äkta materialet till Lars-Åke Olssons välkända Ekorrflugan, en nattsländeimitation för de snabbare strömmarna.

 

 

Rävdubbing
rävdubbing 

 

För många flugbindare är nog rävhår mest känt som vingmaterial på laxflugor, där det mjuka håret skapar livfulla och rörliga flugor. Fly-Dressing säljer dispenser med 10 olika färger på dubbing som tillverkats av hår och underull från rävskinnen. En något mjukare dubbing än ekorrdubbingen, men som ändå har en hel del stickelhår och borstighet.

 

 

CdC-dubbing
cdc dubbing 

CdC-dubbing är tillverkad av fibrerna från de beryktade CdC-fjädrarna. En mycket mjuk och lättdubbad dubbing, där fibrerna har samma goda egenskaper som fjädrarna när det gäller att ta till sig impregnering. Detta gör ju att CdC-dubbingen är ypperlig till torrflugor.

cdcpuffklink