Sälhårsdubbing

 

Sälhårsdubbing är ett gammalt, klassiskt material, som finns med i äldre klassiska våtfluge- och laxflugmönster. Fortfarande ett mycket populärt material i framförallt Storbritannien och på Irland, men som börjar återfå populariteten även här i Sverige. Sälhår har under vissa perioder varit svårt att få tag, vilket medfört att det tagits fram olika alternativ, både syntetiska, men även naturmaterial. Vi ska presentera säldubbingen och substituten och även försöka jämföra de olika materialen.

 

 Äkta Sälhår
äktasäl 

Äkta sälhår finns sedan ett antal år tillbaka, åter på den svenska marknaden. Även om det tagits fram en hel del substitut, är det inget som kan mäta sig mot den äkta varan. Sälhår är ett ganska grovt och styvt dubbingmaterial, som kan vara lite svårt att jobba med. Därför kan det vara en bra idé att vaxa tråden lite extra med någon form av vax, för att få materialet lite mer lättdubbat. 

vaxsorter

Idag finns det ett stort antal typer av vax att välja på, som avsevärt underlättar användandet av dubbing som sälhår. De bästa och mest lättanvända är de vax som finns i stiftform eller i burk. Dessa är ett mellanting mellan vax i bit och flytande vax på flaska.

sälhårsflugor

 Klicka på flugan nedan, för steg-för-steg-beskrivning!

Hökensåspuppan

Sälhår har som tidigare sagts, varit väldigt populärt som flugkroppar genom åren och de flesta flugor som skulle ha en dubbad kropp för 100-200 år sedan försågs med en dubbad sälkropp. Materialet ger flugan ett borstigt utseende, med mycket lyster och liv. Är även mycket bra till kläckare och flugor som skall fiska i eller strax under ytan, då de styva håren, har en förmåga att låsa in luftbubblor och därmed ge flugan en bättre flyförmåga.

 

Veniards Sälsubstitut

sälsubstitut

För att möta efterfrågan på sälhår, under den period för ett antal år sedan, då tillgången till den äkta vara var begränsad, tog materialleverantören Veniards i England fram ett substitut av naturmaterial. Detta substitut är definitivt ett av de allra bästa, då det är näst intill omöjligt att skilja det från den äkta varan, bäde när det gäller struktur och lyster.

Här ser ni äkta sälull till vänster och Veniards substitut till höger. Den äkta varan är något mindre krusig och har en lite annorlunda lyster, men dubbat på en fluga är det mycket svårt att se nån skillnad. Finns det då något behov av substitut-dubbingen nu när tillgången på äkta säl är god? Vi tycker definitivt att Veniards Sälsub är ett mycket bra material, till framförallt större nymfer och våtflugor. Framförallt då det finns i ett stort antal jordfärger och nyanser. Ett underskattat material, som har ett stort användningsområde.

 

 

Poul Jorgensen Seal-EX

sealex

En syntetdubbing som togs fram som ersättning för äkta säl är Seal-Ex. Detta material är framtaget av den nu framlidne proffsbindaren Poul Jorgensen. För att möta behovet av någon lämplig dubbing istället för säl, började man tillverka Seal-Ex, som i struktur och lyster påminner väldigt mycket om den äkta dubbingen.

Om man bara jämför dubbingen, den äkta och Seal-Ex, med varandra ser man tydligt skillnaden. Den äkta sälen till vänster är mindre krusig och har något mindre lyster än syntetmaterialet Seal-Ex till höger. Men dubbat på flugan är det svårt att se någon skillnad och under en period var Seal-Ex ett mycket uppskattat material. Förutom att det är likte äkta säl, har materialet ett par ytterligare positiva egenskaper. Tack vare sin lite tunnare struktur är Seal-Ex mer lättdubbat än säl. Att det dessutom tillverkas av syntetiskt material, gör också att man alltid får samma nyanser när man köper produkten. På den äkta varan kunden färgerna skifta en hel del, beroende på vilken nyans sälhåret hade från början.

 

Poul Jorgensen, men sin långa erfarenhet och kunskap som flugbindare, såg till att sortimentet av Seal-Ex innehåller alla de nödvändiga färgerna för binda på imitationsflugor, men också klassiska våt- och laxflugor.