Slipstream: Plast, Aluminium, Koppar

 

Från Veniard kommer ett antal tuber som går under beteckningen Slipstream. De får nog betecknas som traditionella tuber, där man binder flugan på en tub av önskad längd och i önskat material, utan coneheads eller andra tillbehör.

Slipstream finns tillgängligt i 3 olika material; Plast, Aluminium och Koppar.

slipstream 3 olika

Plasttuberna är tillverkade med en tunnare innerslang och välvda kanter och finns i flera olika längd alternativ. Den välvda kanten är till för att hindra material och bindtråd från att glida av den färdiga flugan. Finns i längder från 1/2" (ca 1,5cm) till 2" (ca 5cm).

Plastmodellen har med sin ytterslang, en färdigmonterad krokhållare, där man kan trycka upp krokögat i yttertuben som då håller kroken på plats.

Plasstuben är det lättaste alternativet, då man vill binda en stor fluga, men inte vill ha den för tung. Vill man ha ett tyngre alternativ, vid högvatten eller tidigt fiske, är aluminiumtuberna nästa alternativ. Här har tunna aluminiumtuber försetts med en mjuk innerslang i plast, som skall skydda tafsen vid fiske då metalltuben annars lätt kunnat skava mot tafsen och orsaka tafsbrott. Finns tillgängligt i samma längder som plasttuberna. Dock finns inte möjligheten att trycka fast kroken i tuben, utan flugan måste förses med någon form av krokhållare (se koppartuber hör nedan). Då aluminiumtuben i sig ger ett silverlikt intryck, binds dessa tuber inte alltid med kropp, utan förses bara med hackel och vinge.

Det tredje alternativet i Slipstream-serien är koppartuberna. Här finns ett antal längder, tillverkade med en yttertub i koppar. Perfekt till de riktigt stora och tunga vårtuberna. Samma princip som aluminiumtuberna, med en mjuk innerslang i plast.

Även dessa tuber måste förses med någon form av krokhållarslang. Förutom de traditionella transparenta slangarna, finns i vårt sortiment färgade slangar för detta ändamål. På bilden nedan presenteras koppartuben med krokslang i olika färg och med hjälp av de olika färgerna, kan man på ett enkelt sätt hotta upp eller förändra intrycket av tuben med hjälp av en färgad krokhållarslang.