Softhackel och Chickabou

 

Softhackel är en produkt som fått stort intresse hos framförallt laxflugbindare. Mjuka, rörliga fibrer, perfekta som fronthackel på tuber eller krokflugor. Whiting erbjuder dessa Softhackel i i flera olika varianter, där en del produkter lämpar sig bättre till imitationsflugor och flymfer. Whitings Softhackle with Chickabou, är den bakre delen på tupparna, där de eftertraktade hacklen sitter, tillsammans med den för Whiting unika produkten Chickabou (mer om den längre ner). Dessa skinn finns i alla tänkbara färger och nyanser, perfekt för laxfluge-, gäddfluge- och slatvattensflugebindaren. Förutom vita skinn som färgats, finns även Grizzlyskinn som färgats i lika många nyanser.

chickaboukingblue  chickabouröd

Soft Hackel till vänster, American Hen till höger.

Whiting har också tagit fram Softhackle with Chickabou från hönsrasen Brahma. Denna hönsras är något mindre och är kända för sin spräckliga teckning. de här skinnens fjädrar finns både naturfärgade, men även färgade i mer naturliga nyanser. Detta gör softhackles från Brahma till en perfekt produkt för den som binder flymfer, nymfer eller andra mjukhacklade flugor. De påminner väldigt mycket om "GameBirds", som t ex rapphöna, beckasin o likn, och kan användas på samma sätt. Fördelen med Brahma-fjädrarna är att de har mycket tunnare stammar och är något längre än de kropps- och vingfjädrar man normalt använder, vilket gör Brahma-fjädrarna enklare att hantera än den äkta varan. Det är dock svårt, till och med för ett tränat öga, att se skillnad på Brahma-fjädern eller den äkta fjädern, när de väl sitter på flugan.

 

Brahma Soft Hackle till vänster, Rapphöna till höger

Den tredje produkten av SoftHackle-skinn som Whiting lagerför, kommer från Whitings berömda Spey-tuppar. Fjädrarna från dessa skinn är extremt mjuka, men fibrerna påminner mer om hår än om fjäderfibrer, och produkten säljs ibland under just beteckningen "Brid-fur". Fjäderstammarna är väldigt tunna och går lätt av, och man anvädner fjädrarna mest som vinge eller stjärt. Men är man försiktig och lindar fjädern varsamt, får man ett fronthackel som har en extremt pulserande rörelse i vattnet. Perfekt till flugor fiskade i stilla vatten, eller till de allra långsammaste poolerna i laxälven.

 

Till kategorin Softhackel räknas nog även Whitings Hen Saddles. Förutom enfärgade och Grizzlyfärgade, finns även rasen "Black-laced-White". Dessa fjädrar är, som namnet anger, vita med en svart kant. Dessa skinn färgas i en mängd färger och nyanser och är väldigt populära som vingar på Matukas, streamers och laxflugor, men också som fronthackel på samma flugor. Mycket effektfullt!

 

Chickabou

Produkten Chickabou är unik för Whiting och är benämningen på de mjuka, ulliga fjädrarna som sitter längsta bak på ryggen, enr mot stjärten. Dessa fjädrar är den allra finaste och mjukaste marabou du kan tänka dig. Suveränt till alla flugor som föreskriver Marabou i mönstret, fast resultatet blir ännu bättre än med vanlig marabou. Dessutom är fjädrarna populärar som fronthackel på lax- och saltvattensflugor. Särskilt de Grissly-färgade Chickabou-fjädrarna är extra eftertraktade.

Brahma-skinnens Chickabou erbjuder fjädrar i jordfärger, som är extremt mjuka och lättrörliga. Suveränt till små nymfer eller som vingsäckar eller vingar på flymfer eller flugor fiskade strax under ytan.

American Chickabouo till vänster, Brahma Chickabou till höger.