Stjärtfjädrar

 

Stjärtfjädrar från framförallt fasaner används flitigt bland flugbindare. En del fjädrar har fibrer som gifter ihop lika bra som vingfjädrarnas fibrer, och fungerar därför utmärkt som vingar på våt- och laxflugor. Andra stjärtfjädrar används av fåglarna för att imponera på en partner eller rival, och alltså inte är tänkta att användas för att underlätta flygningen, som t ex hos påfågeln. Gemensamt för de flesta stjärtfjädrar är dock att fibrerna är längre än vingfjädrarnas, och därför fungerar bra som vingar på större flugor eller som kroppsmaterial.

Ringfasan

Från Ringfasantuppen kommer den rostbruna fjäder som tillsammans med koppartråd är originalmaterialet till Sawyers berömda nymf. De mittersta stjärtfjädrarna har en fiberlängd som gör det möjligt att binda hela nymfen med bara en bunt fibrer. När man lindar dessa fibrer får man en brunaktig, lite hårig kropp, som skimrar i lite metalliskt grönt. Fjädrarna kan också färgas till andra nyanser och blir då användbar som kroppsmaterial till fler flugor.

Även hönans stjärtfjädrar används inom flugbindningen. även om det finns enstaka mönster som föreskriver fibrer från hönans stjärt som kroppsmaterial, som t ex Cove's Pheasant tail nymph, är det mest som vingmaterial på våtflugor som dessa fjädrar används. De är ljusare och kortare än tuppens, och fibrerna gifter ihop bättre och gör dem mer lämpade som vingmaterial. Flugor som har vingar från Fasanhönans stjärtfjäder är t ex Invicta och större March Brown.

Guldfasan

De allra flesta fjädrar från Guldfasanens fjäderdräkt används inom flugbindningen, så också stjärtfjädrarna. De mittre fjädrarna har längst fibrer och har en mycket vacker brunspräcklig mönstring. Fibrerna gifter ihop, men har en tendens att lätt splittras, vilket gör att man får vara försiktig när man använder dem som vingmaterial. Annars förekommer de i de flesta klassiska laxflugor och därför är ett par mittre stjärtfjädrar med bra längd och hög kvalitet hett eftertraktade bland dessa flugbindare.

Annars kan fibrerna användas på samma sätt som ringfasanens stjärtfibrer, eller bara som vingsäck på nymfer. Dessutom har fibrerna blivit väldigt populäraa som ben och fötter på realistiska nymfer och larver.

Sidofjädrarna på guldfasansstjärten har en läckert randig teckning och långa fibrer som gifter ihop väldigt bra. Ett mycket bra material till vingar på t ex Muddler Minnow.

Längst ut på sidorna sitter ett antal röda sk spjutfjädrar. Dessa fjädrars fibrer är utmärkta som stjärtspröt och antenner på räkimitationer.

 

Diamantfasan

Diamantfasanen är om möjligt ännu mer färggrann än Guldfasanen och även hos den juvel finns det vackar stjärtfjädrar för flugbindaren. De mittre stjärtfjädrarna är vackert svart-vit tecknade och har längre fibrer än guldfasanen. Fibrerna gifter ihop något bättre än den förra och passar därför utmärkt som vingmaterial till större flugor. Eftersom fjädrarna är vita i grunden, är de enkla att färga och hitta nya fräcka material till sina flugor. Dessa färgade fibrer har blivit väldigt populära som ben/horn på sk Intruder-tuber. Dessutom kan man färga de mittre fjädrana något ljust cinnamon/ginger och få ett bra substitut för Florican Bustard till klassiska laxflugor.

 

Kalkon

Stjärtfjäder från kalkon har långa fibrer, som gifter ihop mycket bra. Detta gör dem perfekta och därmed hett eftertraktade för den som binder klassiska laxflugor. Särskilt fjädern översta del, som har en vit spets används flitigt som undervinge på laxflugor.

Fjäderfibrerna används också som kropp och vingsäck på nymfer och ger ett mörkbrunspräckligt utseende.

Påfågel

Ett av naturens mest spektakulära och färgsprakande upplevelser är när påfågeltuppen fäller ut sin stjärt för att imponera på sina hönor. En explosion i färger och glitter när dussintals ögonfjädrar imponerar och förför, inte bara hönorna. De smaragdgröna ögonfjädrarna har länge levererat herl som använts som kroppsmaterial på fiskeflugor under lång tid. Vissa mönster föreskriver bronsfärgade herl och det finns en grön påfågel vars herl är något bronsfärgade, men mycket svårare att få tag på. Man kan få fram en bronsaktig nyans på vanliga ögonfjädrar om man gömmer fjädern på ett mörkt ställe under en tid. Herlen har också blivit populärar som horn/topping på tubflugor och de bästa herlen till detta hittar man precis kring själva ögat på fjädern.

De fjädrar som sitter på skruden sidor har kortare fibrer, med en än mer grönblåaktig nyans och fibrer från dessa, sk stjärtsvärd, används som vinge på t ex våtflugan Alexandra.

Struts

Även fjädrar från vår planets största fågel, strutsen, används av flugbindare. Då strutsen inte kan flyga, saknar fibrerna på dess fjädrar möjligheten att haka i varandra. Fjäderfibrerna, eller herlen, har mjuka fibrer och ger en läckert pulserande rörelse i vattnet. Fungerar utmärkt som stjärtspröt eller gälar på nymfer, men används också som butt på laxflugor.