Syntetdubbing

Fly-Rite

rustolive goldyellow rust

Syntetdubbingen från Fly-Rite fick sitt genomslag i slultet av 70 och under hela 80-talet. Mycket tack vare böcker som "Modern Flugbindning" och "Flugbindning på mitt sätt". Vem har inte bundit dagsländor ur Svenska Serien, eller fiskat med Superpuppor och Streaking Caddis? Alla har de kroppar dubbade av Fly-Rite. Det är ett mycket lättdubbat material, som nu finns i över 40 färger. För att underlätta att dubba med Fly-Rite, bör man tänka på att inte lägga på för mycket och att dra ut dubbingen ur påsen, så att man kan lägga den tunt på tråden och dubbingtråden får en naturlig tapering. Suveränt till mindre nymfer och torrflugor.

För att få bättre ordning på din dubbing säljs Fly-Rite i 2 typer av portfolios, som innehåller alla färger. Den ena portfolion innehåller fack med alla färger, där de ligger i nummerordning. Den andra, sk vallet portfolio, innehåller också alla färger, men här ligger de i nyanser tillsammans, oavsett nummer.

flyriteportfolier

SLF Dubbing

SLF tillverkar dubbingar av olika slag, men den som kanske funnits längst heter helt enkelt SLF Dubbing. En syntetdubbing, med väldigt mycket lyster. Finns i nyanser och färger som gör den användbar både till imitationsflugor, såväl som attraktorflugor och klassiker. Kan även användas som Sälhårssub, om man vill tillföra flugan extra lyster. En något grövre dubbing än Fly-Rite och kan, likt äkta säl, behöva lite extra vax på tråden för att bli hanterbar.

Finns även i en liten och smidig dispenser med alla 30 färger samlade i boxen. Trots att varje fack ser litet ut, innehåller det en förpackning dubbing av varje färg.

slfbox

SLF Prism

SLF:s syntetdubbing med extra mycket lyster. Har blivit omåttligt populär bland lax- och saltvattensflugfiskare. Finns både i klara men också mer jordnära nyanser. Till imitationsflugor fungerar den här dubbingen mycket bra, antingen som t ex thorax eller framkropp för lite extra lyster. Men även att blanda upp naturdubbing med. Sälhår och SLF Prism tillsammans ger en fantastiskt fin dubbing, men man kan också mixa Prism-dubbingen med hare eller kanin.

 Poly II

Poly II kommer från samma företag som Fly-Rite och säljs i ark. Detta är dubbingfibrer som pressats ihop i ark och materialet har blivit omåttligt populärt att klippa ut och tillverka vingar till torrflugor. Men Poly II är faktiskt tänkt som dubbing och är mycket praktiskt att ha med sig ut i fältbinderiet, då det tar väldigt lite plats. Nyp av lite fibrer från arket och dubba på vanligt sätt.