Tinsel

 

Tinsel är samlingsnamnet på olika typer av metallglänsande material, som används till flugkroppar, antingen som helhet eller som ribbing. Tinsel finns i ett antal olika varianter, storlekar och färger. Från början tog man guld och silvertrådar som användes till textilbroderier eller klädtillverkning. Mycket av glittret kom från industrin som tillverkade uniformer till Brittiska soldater under 1800-talet.

På den tiden var tinslet tillverkat av metall, men nuförtiden är framförallt den flata varianten oftast tillverkad av plast. Detta för att plasten har en del flrdelar framför den gamla metalltinseln. Först och främst oxiderar inte plasten, utan behåller sin lyster hela tiden. Sen är den smidigare och binda in och framförallt att fästa, då metalltinseln fick knivskarpa kanter när den klipptes av som lätt skar av bindtråden.

Förutom flat tinsel, finns det också oval, tråd, lace och embossed. Den flata och den ovala är de som används flitigast idag. De andra modellerna används mest för den som binder klassiska våtflugor och laxflugor.

 

Flat tinsel är vanligast som guld eller silver. Av de nya plastvarianterna finns en sort som kallas mylartinsel, som är tvåfärgad. Guld på ena sidan och silver på andra. Mycket praktiskt och används idag av de flesta flugbindare. Den flata tinseln finns i ett antal bredder, då man måste anpassa bredden till flugans storlek. Den smalare varianterna används även som ribbing på en del flugor.

Den flata tinseln tillverkas även i andra färger än guld och silver, som t ex koppar eller peacock. En variant som blivit väldigt populär är Pearl-tinsel, som består av en skimrande, halvt genomskinlig plasttinsel, som används mycket både som kropp och ribbing. Det är väldigt populärt att linda en kropp med denna tinsel efter att först lagt ett lager bindtråd eller annat färgat material under, så att färgen skiner igenom pearltinseln och ger en skimrande effekt i önskad färg.

  

Den flata tinseln finns också i en holografisk variant. Denna tinsel ger flugan en extra gnistrande effekt och har i många fall ersatt den traditionella tinseln. Finns i en mängd intressanta färger. Denna tinsel finns också flätad som sk braid. När man flätar tinslet förstärker man materialet, vilket är önskvärt om man binder lax- och havsöringsflugor som får utstå lite tuffare tag.

Embossed tinsel är en sorts flat tinsel, men som beslagits med ett räfflat mönster. Embossed finns bara som metalltinsel, då plasttinslet inte tål behandlingen och får dessutom inte samma mönster som metalltinslet får. Inte så vanligt på morderna flugor, men populärt på äldre klassiska flugor. Ger lite extra lyster till tinselkroppen.

Vid sidan av den flata tinseln är den oval tinsel den nuförtiden mest använda. Den består av en smal metalltinsel som lindats runt en kärna av bomull. Finns i flera grovlekar och färger, dock är guld och silver vanligast även här. Används mest som ribbing på flugor, men en del klassiska flugor använder den ovala tinseln som kroppsmaterial.

 

Wire är en heldragen metalltråd, som används som ribbing på mindre flugor. Har blivit väldigt populärt som rib på Tjeck-nymfer, och finns därför nuförtiden i väldigt många färger och olika storlekar.

Slutligen finns det vissa klassiska mönster som föreskriver Lace som ribbing. Detta är ett väldigt ovanligt material och består av 2-3 ovala tinsel som tivnnats ihop till en, grövre tinsel. Ganska bökigt att använda, men ger ett väldigt snyggt resultat.