Börja Binda Klassiskt steg 3: Ballyshannon del 1

Ballyshannon del 2 ->

 Ballyshannon

Krok: Partridge Bartleet CS10/1 alt CS10/3 + gut, stl 2-3/0
Tråd: Danville Flymaster Light Yellow alt vit + UNI 8/0 svart
Tag: Fin Oval Silvertinsel och Blå floss (Royal Blue)
Stjärt: Topping och Indian Crow(sub)
Butt: Svart Struts
Kropp: Hot Orange Floss
Ribb: Med Oval Silvertinsel
Kroppshackel: Magenta, tupp alt Schalppen
Fronthackel: Blå (Kingfisher Blue), tupp alt Schlappen
Undervinge: Brun kalkon med vit spets
Huvudvinge: Gul, Röd och Blå Svan(Kalkon), Speckled Bustard(Brunspr Kalkon) och Guldfasanstjärt (kalkon alt Argus). Guldfasantopping
Yttervinge: Pintail (el likn) och Brun Mallard
Sidor: Djungeltupp

 Flugbindare: Håkan Karsnäser

 

1. Krok: Partridge Bartleet CS10/1 alt CS10/3 + gut, stl 2-3/0 Tråd: Danville Flymaster Light Yellow alt vit + UNI 8/0 svart Tag: Fin Oval Silvertinsel och Blå floss (Royal Blue) Stjärt: Topping och Indian Crow(sub) Butt: Svart Struts Kropp: Hot Orange Floss Ribb: Med Oval Silvertinsel Kroppshackel: Magenta, tupp alt Schalppen Fronthackel: Blå (Kingfisher Blue), tupp alt Schlappen Undervinge: Brun kalkon med vit spets Huvudvinge: Gul, Röd och Blå Svan(Kalkon), Speckled Bustard(Brunspr Kalkon) och Guldfasanstjärt (kalkon alt Argus). Guldfasantopping Yttervinge: Pintail (el likn) och Brun Mallard Sidor: Djungeltupp

steg 1


2. Även här väljer vi en blind eye krok och binder därför in gutöga som på Black & Orange. Säkra med en droppe lim. Ballyshannon har en flosskropp och därför måste vi lägga bindtrådsvarven precis intill varandra och med jämna mellanrum stanna upp och tvinna upp tråden. Linda tråden hela vägen tillbaka till i höjd med krokspetsen.

steg 2


3. Fäst in en bit fin oval silvertinsel som på Black & Orange och linda 4-5 varv. Gör därefter resten av tagen av blått floss, också som på Black & Orange. Fäst in och klipp av resterna.

steg 3


4. Välj ut en lagom stor topping. Preparera fjädern som tidigare och bind in. Nu kommer vi binda en krans, butt, av strutsherl framför stjärten, men använd inte för många trådvarv.

steg 4


5. Veilingen på flugan skall vara Indian Crow. Vi ersätter den med en färgad kroppsfjäder från Vävarfågel. Rensa bort luddet och bind in med ovansidan uppåt, ovanpå stjärtfjädern. Klipp av båda fjäderstammarna.

steg 5


6. För att strutsherlet, som skall bli butten, inte skall glida utan lägga sig tätt och jämnt, vaxar jag tråden och lindar ett jämnt underlag för butten.

steg 6


7. Välj ett herl med täta och inte för långa fibrer. Rensa rent den nedersta cm på stammen, som bilden visar.

steg 7


8. Fäst in herlet med den sida med mest synlig stam framåt. Linda herlet i täta varv framåt och fäst in.

steg 8


9. Linda tråden i täta jämna varv fram till gutskänklarna. Klipp av en dm med oval Silvertinsel och fäst in på skftets undersida. Linda fast med täta jämna varv bakåt, ända bak till butten.

steg 9


10. Välj ut ett magenta färgat hackel/schlappen, med rätt fiberlängd och tapering (se Black&Orange). Mät ut var andra ribbingsvarvet kommer ligga och fäst in hacklet på krokens undersida.

Steg 10


11. Nu ska vi bygga upp en snygg och jämn tapering till flosskroppen. Taperingen skall påminna om en cigarr, alltså smalna av åt båda ändar. Detta innebär att vi kommer få lägga bindtråden i flera lager, fram och tillbaka på krokskaftet. Men som jag sagt tidigare, det gäller att lägga varven jämnt och tätt, för att flosskroppen skall bil så slät som möjligt.

steg 11


12. Fäst in en tråd Hot Orange floss, Danville, som är drygt 30 cm lång. För att underlätta lindandet av kroppen kan man göra en whipfinish och klippa av tråden.

steg 12


13. Som jag tidigare sagt, bäst resultat får man om man använder silkesvantar när man lindar floss. Tvinna upp flosstråden, så att säkert lägger sig så platt som möjligt. Linda bakåt i jämna varv och linda sedan tillbaka.

steg 13


14. När du kommit fram igen, klämmer du fast floss änden med en hackeltång. Fäst in tråden igen och fäst flosssilket.

steg 14


15. Klipp av änden och säkra med ytterligare några varv. Använd en burnisher, eller ett runt skaft på ett verktyg, och släta ut kroppen lite extra, om så behövs.

steg 15


16. Linda ribbingen i 5 jämna varv framåt och fäst in. Vänta med att klippa av änden.

steg 16


17. Linda nu hacklet, med hackelstammen ända emot ribbingen. Fäst in och klipp hacklet och ribbingen.

steg 17


18. Stryk ned hackelfibrerna på sidorna och plocka eventuellt försiktigt bort de fibrer som inte ligger kvar.

steg 18


Ballyshannon del 2 ->