Börja Binda Klassiskt steg 3: Ballyshannon del 2

<- Ballyshannon del 1

 Ballyshannon

Krok: Partridge Bartleet CS10/1 alt CS10/3 + gut, stl 2-3/0
Tråd: Danville Flymaster Light Yellow alt vit + UNI 8/0 svart
Tag: Fin Oval Silvertinsel och Blå floss (Royal Blue)
Stjärt: Topping och Indian Crow(sub)
Butt: Svart Struts
Kropp: Hot Orange Floss
Ribb: Med Oval Silvertinsel
Kroppshackel: Magenta, tupp alt Schalppen
Fronthackel: Blå (Kingfisher Blue), tupp alt Schlappen
Undervinge: Brun kalkon med vit spets
Huvudvinge: Gul, Röd och Blå Svan(Kalkon), Speckled Bustard(Brunspr Kalkon) och Guldfasanstjärt (kalkon alt Argus). Guldfasantopping
Yttervinge: Pintail (el likn) och Brun Mallard
Sidor: Djungeltupp

 Flugbindare: Håkan Karsnäser

 

1. Undervingen skall bestå av sektioner från vitspetsad kalkon. Kan vara lite knepigt att få tag på av rätt längd och av god kvalitet, då dessa fjädrar ofta blir slitna då fåglarna släpar dem på marken. Kom ihåg att det inte bara är brunspräckliga stjärtfjädrar som är vita i topparna. Många av de raser som finns har vita hoppar med svarta band och även dessa går att använda. I nödfall kan man på en vitstjärtfjäder, färglägga allt utom topparna med en svart eller mörkbrun spritpenna. Klipp sektioner från höger och vänstersida, ca 10-12 fibrer. Mät in så spetsen nästan når fram till stjärten och bind in. Om vingen reser sig upp, kan man kanske lägga några extra varv bindtråd framför kroppen för att komma upp i samma nivå.

steg 1


2. Klipp av ändarna. Välj ut ett blått hackel med fibrer som är lika långa eller något längre än de främsta fibrerna på kroppshacklet. Klipp av spetsen och fäst in.

steg 2


3. Stryk fibrerna bakåt alltmedan du lindar hacklet. Fäst in och klipp av. Avsluta den ljusa tråden och fäst in den svarta. Stryk ned fibrerna på sidorna och säkra med ett par bindtrådsvarv.

steg 3


4. Vingen gifter du ihop som tidigare. Här varvar jag de färgade sektionerna med de naturfärgade. Bind in vingen som tidigare, så den når bak till stjärten.

steg 4


5. Som yttervinge skall vi binda in sektioner av Pintail (Stjärtand). Kan vara något svårt att få tag på, så man kan ersätta med annan randig flankfjäder, som t ex Teal, Wigeon eller tom Grå Mallard. Klipp ut en sektion på ca 10 fibrer och stryk ändarna som vi gjorde på den bruna mallarden på Black & Orange.

steg 5


6. Börja binda in sektionen närmast dig. Lägg den så att den följer vingen en bit upp. Lägg ett löst varv och dra åt sakta så att sektionen ligger kvar på plats. Gör likadant med den andra sidan.

steg 6


7. På sidorna skall vi binda in fjädrar från DJungetuppen. Välj ut ett par fjädrar av lagom längd. De skall nå upp till halva eller 2/3 av Pintail. Om fjädrarna är lite spruckna kan man laga dem med lack eller Floo-Gloo. Välj gärna fjädrar från nackens båda sidor, så att de med sin böjning föler vingen på respektive tida. Riv eller klipp av de luddiga fibrerna.

steg 7


8. Börja med sidan närmast dig och lägg fjädern på plats, så den följer yttervingen. Lägg ett löst varv, precis där stammen är ren och fjädern forsätter. Binder man in bara stammen kan den lätt vrida sig. Lägg ett varv tråd till och bind in den bortre fjädern på samma sätt. Spara ändarna, för då kan man justera fjädrarnas läge om de skulle halka fel innan flugan är klar.

steg 8


9. Klipp ut 2 sektioner brun mallard. Forma dem som tidigare beskrivits och bind en sektion i taget.

steg 9


10. Nu är det dags för toppingen. Detta är den gyllengula fjädern från guldfasanens hjässa. Bäst är att köpa hela skalper och sortera. De är ofta deformerade efter att ha legat i påsen. Så ryck av alla fjädrar och sortera efter storlek. Lägg varje storlek i blöt för sig i ljummet vatten i någon timme. Ta en pincett och plocka upp fjädrarna i rotändan och stryk fast dem på något som har rätt form och storlek. Det kan vara glas eller liknande. Själv använder jag plaströr i olika dimensioner. Låt fjädern torka och förvara sedan i lådor eller burkar. Välj ut en fjäder som är något längre än flugans vinge.

steg 10


11. Mät in rätt längd och rensa bort de nedersta fibrerna. Som med stjärten är det viktigt att fjädern inte är för lång utan att vi kan platta till roten och knäcka den i rätt vinkel för att bättre passa på flugan.

steg 11


12. Lägg toppingen på vingens ovansida och se till att den når bak och möter stjärt och vingspetsen. Bind in och kontrollera att den ligger rätt. Säkra med ytterligare varv. Håll i vingen och klipp försiktigt av alla ändar.

steg 12


13. Vaxa tråden och forma ett huvud, med tråd som täcker allt material. Avsluta och lacka flugans huvud.

steg 13


<- Ballyshannon del 1