Basic FD Tube: Black & Yellow

Basic FD Tube black and yellow

Mönster:
Tub: Deep Water Gold
Undervinge: Gul räv och WingN'Flash Gold
Hackel: Gul höna
Övervingen: svart räv
Huvud: svart Conehead M

Flugbindare: Håkan Karsnäser

material

1. Mönster: Tub: Deep Water Gold Undervinge: Gul räv och WingN'Flash Gold Hackel: Gul höna Övervingen: svart räv Huvud: svart Conehead M

2. Börja med att smälta en kan på plattuben och trä på metalltuben.

3. Tryck fast plasttuben på nålen och se till att den inte snurrar. Lägg en droppe superlim på plasttuben och tryck dit metalltuben. Limmet hindrar nu tuben från att snurrar runt och håller den i läge.

4. Fäst tråden framför metalltuben och lägg ett antal varv framför för att överbygga den kant som blir och som kan trycka upp vingen så den inte ligger ner som man vill. Klipp ut en bunt gult rävhår, något längre än tuben. För bästa resultat bör man fixa till hårbunten. Den behöver tunnas ut och taperas och det finns säkert många andra bättre sätt, men här är mitt. Jag håller bunten mellan ena handens tumme och pekfinger. Ibland fuktar jag andra handens tumme och pekfinger och för genom bunten så att håren inte står åt alla håll. Nu drar jag bort de strån som är onödigt långa och styva. Jag drar även försiktigt bort småbuntar från sidorna, så att vingen så småningom får en droppformad profil.

5. Mycket bättre!

6. Jag lägger vingen brett (som bilden ovan visar) ovanpå tuben och lägger tråden runt och drar åt. Vingen sprider ut sig och täcker en hel del av ovansidan och ger flugan en snygg siluett underifrån.

7. Sedd ovanifrån.

8. Dra ut några strån guldflash och lägg ovanpå vingen och bind fast med något varv. Vik bak fibrerna och säkra med ett antal varv.

9. Klipp av de flshstrån som är för långa, gärna så att även flashbunten blir taperad. Lägg lite superlim på vingroten och säkra med ytterligare något varv.

10. Välj ut ett långfibrigt hackel från hönsnacken och fäst in i spetsen framför vingen.

11. Linda hacklet och dubblera samtidigt som du lindar, dvs stryk fibrerna bakåt medan du lindar hacklet. Fäst in och klipp av stammen.

12. Klipp ut en bunt svart rävhår, något längre än den gula och fäst in ovanpå undervingen, brett så den ligger som ett tak över den gula.

13. Klipp av ändarna och lägg ytterligare lite lim, innan du gör ett halvslag eller whipfinish och klipper av tråden. Trä på en svart kona innan limmet torkar och tryck fast.

14. Ta tuben från nålen och klipp av innerslangen men lämna någon mm utanför konan. Värm innerslangen tills den lägger sig som en kant mot konan och flugan är klar! Kolla även in våra andra förslag på tubmönster som bl a:

färdig fluga

15. Bananen

16. TearDrop Classic

17. US Spey Tube