Boobie

Materialförteckning:

Krok: TMC 2312 stl 10
Ögon: Booby Eyes M Vit
Tråd: UNI-Cord 8/0
Stjärt: Vit Marabou
Kropp: Cactuschenille Chatreuse

Flugbindare: Håkan Karsnäser

1. Jag binder mina flugor på en lätt krok, med rakt öga, vilket ger en fluga som får en mer distinkt rörelse i vattnet, då den flyter upp snabbare än grövre krokar. TMC 2312 är en favorit. Jag väljer att visa min favorit-variant, som bygger på flugan Cat's Whisker. Mönstret är som följer: Krok: TMC 2312 stl 10 Ögon: Booby Eyes M Vit Tråd: UNI-Cord 8/0 Stjärt: Vit Marabou Kropp: Cactuschenille Chatreuse

2. Att få ögonen att sitta på plats kan vara lite trixigt, men jag binder på följande sätt. Dela på en foamcylinder, så den blir hälften så lång. Trä kroken genom mitte på cylindern och skjut upp den på skaftet och fäst kroken i städet.

3. Fäst bindtråden framme vid ögat och lägg några varv som underlag för ögonen. Lägg en droppe superlim på trådlagret och skjut försiktigt cylindern ända fram till ögat. Kom ihåg att rensa krokögat när flugan är klar, då limmet har en förmåga att rinna in där och täppa till.

4. Krysslinda ny bindtråden över cylindern, så du får två ögon. Var noga med att dra år tråden och denna tråd är så stark att inte går av i första taget. Se bara till att tråden inte är för tvinnad, då den i så fall kan dras för hårt och skära igenom foamen. En del tycker det är viktigt att ögonen är runda och exakt lika stora och då kan man klippa till formen efteråt. Jag har dock inte märkt att flugorna skulle fiska sämre om ögonen enbart ser ut som på bilden.

5. Linda bak bindtråden till krokböjen och fäst in en bunt marabou. Se till att inte ta för mycket marabou, då en för tjock bunt förlora rörekse och klabbar ihop. Se också till att inte stjärten blir för lång, då man kan missa en del fisk som bara nafsar i maraboun.

6. Klipp av ca 1 dm chenille och skrapa av fibrerna i ena änden, så att den ser ut som på bilden. Fäst in änden och linda en jämn kropp.

7. Fäst in chenillen bakom ögonen och säkra med ett antal varv. Klipp av överflödet. Gå fram med tråden till ögat och avsluta med en whipfinish. Lacka.

8. Du har nu en mycket bra fiskefluga, som kommer hålla för många fiskar. Om stjärtren är för lång kan man nypa av den med fingrarna till önskad längd. Det ser mycket snyggare ut än om man klipper av stjärten med en sax.

9. Booby-flugorna behöver inte bara bindas i glittriga färger och flashiga material. Det går alldeles utmärkt att imitera en hel del av fiskens bytesdjur med denna flugtyp. Bind en mindre, olive variant och fiska i grunda vikar när fisken jagar flicksländenymfer. En helsvart booby, fungerar utmärkt när fisken är begiven på iglar. Det går alldeles utmärkt att färga foamen med märkpennor till önskad nyans. I England är en variant med Mink-vinge, väldigt populär under hösten då fisken frossar på sommarens småfisk och yngel.


10. Förutom den gul-vita varianten, kan det vara bra att ha en helvit variant med sig. Andra färkombinationer är vit-orange och lime-svart. Men som sagt, man kan variera färgerna i det oändliga, det är bara fantasin som sätter gränser. Så bind upp några boobies till försommarens flicksländefiske, för heta sommardagar efter trög regnbåge, eller för småfiskjagande fisk under hösten.