Booby Fry

 Booby Fry

I England, där regnbågsfiske i stilla vatten är väldigt stort, har man på hösten en av årets högtidsstunder. Då frossar fisken i de större reservoarerna på fiskyngel, som vissa år finns i miljoner och åter miljoner. Till glädje både för fisk och fiskare. Man upplever det som på engelska går under benämningen "Fry-time". Ofta bedrivs fisket ganska ytnära, då fisken tvingar upp yngelstimmen i ytan och likt späckhuggare i sillstim, gör attacker så ynglen skvätter i ytan. Sen återvänder fisken och plockar i sig de bedövade ynglen och upprepar sedan samma procedur igen.

I Sverige upplever vi sällan detta typiska Fry-fiske, men på sina håll står småfisken periodvis för en stor del av fiskens näringsintag. Här kommer ett bra mönster på ett litet, tunt fiskyngel, som passar utmärkt vid dessa fisketurer.

Flugbindare: Håkan Karsnäser

 

1. Mönster: Krok: Mini-Booby stl 14 Tråd: UNI-Cord 8/0 Ögon: grå Foamcylinder 14 + Epoxy Eyes fl Red 4,8mm Stjärt: Silvergrå Bifjäder från Rapphöna Kropp: SLF Prism Dubb Ice Blue Pearl + TMC Lt Blue Dun Marker Gälar: Röd Marabou

Steg 10


2. Klipp av en 14 mm grå foamcylinder på mitten och trä på den ena delen på kroken. Fäst kroken i städet och lägg lite superlim bakom krokögat och fäst bindtråden.

Steg 1 


3. Lägg lite mer superlim på tråden och tryck fram cylindern över trådvarven.

steg 2  


4. Linda tråden kryssvis över foamen och dela den i 2 ögon, som bilden visar.

steg 3

 

5. Istället för att som vanligt använda marabou till stjärt skall vi välja ett material som annars oftast hamnar i papperskorgen. På de flesta hackel och kroppsfjädrar sitter en liten tunn och dunig minifjäder, som man river bort och slänger. Till dessa tunna yngelimitationer blir dessa tunna fjädrar, med en mjuk och rörlig stam, alldeles perfekt som bakkropp. Titta på ryggen av ett rapphönsskinn och ryck loss en lämplig bifjäder.

steg 4  

 

6. Mät in så bakkroppen blir lagom lång och fäst in. Vi har nu fått en tunn och rörlig bakkropp, i den rätta silvergrå nyansen.

steg 5  

 

7. Dubba en framkropp med SLF-dubbingen. Gör den något tjockare än vanligt.

steg 6 


 8. Klipp av en tunn bunt röd marabou och fäst in den under ögonen med ett varv. Vik bak bunten och linda ett varv till. Linda fram tråden och avsluta med en Whipfinish bakom krokögat.

steg 7  


9. Ta nu bunten med marabou och nyp av den så den bara är ett par mm lång. Den här bunten ska nu imitera gälar och bli en bra huggpunkt för fisken.

steg 8   


10. Använd en grå TMC-penna och färga ryggen silvergrå för att få flugan att bli än mer fisklik.

steg 9   


11. Vrid upp städet, lägg en liten droppe superlim eller ZapGel på foamens utsida och lägg försiktigt dit ett rött epoxy-öga och tryck till försiktigt. Gör samma sak på andra sidan och låt torka. Den här flugan kan givetvis varieras i färg och form. Om du t ex har ett olive eller olive-gul rapphönsskinn, kan man göra imitationer av aborryngel. Bifjädrarna som finns på rapphönefjädrar finns ofta med i påsar med lösa hackel också. 

steg 10