Frilevande Nattsländelarv

Frilevande Nattsländelarv

Nattsländor utgör oftast en stor del av fiskens föda. Med detta mönter från Leif Örtenholm i asken ökar dina chanser till fisk. Sen är det ju alltid kul att ha snygga flugor i flugsasken också. Denna fluga kan bindas i en mängd olika färger för att passa just ditt vattendrag.

Material förteckning:
Krok:
 TMC200R (tillbockad i detta fall)
Tråd: Uni Cord 8/0
Förtygning: Blytejp eller tungstensark
Kropp: Foam 1,5 mm och raffia
Ben: Goose biots (delade)
Gälar: Strutsherl
Förstärkning: Veniard Cellire klarlack, Snabblim
Färgläggning: Prisma markers

1. Börja med att täcka hela krok skaftet med bindtråd. Detta gör så du får ett jämn underlag som unviker att materialet glider.

2. Bind in en bit raffia, ca 1cm bred, bak vid krokböjen. Därefter täcker du korkskaftet med snabblim, ta nu en tunn remsa blytejp och linda den så att du får en taperad kropp som blir tjockare framöver. Tänk nu på att linda blytejpen med den glatta sidan inåt så du får den sidan med lim på utåt. Detta kommer underlätta längre fram när du jobbar med foamen.

3. Bind in en foam remsa ca 3mm bred på översidan så att den pekar bakåt, därefter binder du in en likadan foam remsa på samma sätt på undersidan.

4. Linda fram tråden ca 3-4mm, ta sedan den övre foam remsan och sträck den framåt mot krokögat, bind in och upprepa med den undre och bind in på samma ställe. Därefter linda fram tråden 3-4 mm igen och upprepa samma procedur.

5. Fortsätt med samma moment tills du kommer fram till ca 3mm från krokögat.

6. Gå tillbaka med tråden i segmenteringarna genom att ta tråden längs med springan mellan foam remsorna, då undviker du att binda ner tråden i foamen. Sträck fram raffian och bind ner i första segmenteringen.

7. Upprepa detta moment tills du är framme vid det sista segmentet närmast krokögat.

8. Bind in ytterligare 3 remsor med raffia på båda sidorna och undersida. Bind in dem så de pekar framåt, sträck bak raffian över första segmentet och bind fast. Ett tips är att ta en raffiaremsa i taget och se till att täcka foamen runt om.

9. Fortsätt hela vägen bak, se bara till att du binder in raffian i varje segment med alla remsor.

10. När du bundit hela vägen bak så vänder du och upprepar åt andra hållet. Lämna endast den undre raffia biten stickande bakåt. När du binder detta moment så måste du vara noga med att täcka dom sista synliga springorna där foamen syns igenom.

11. Efter dessa olika moment ska du ha en kropp som ser ut så här. Klipp bort den överflödiga raffian som pekar framåt

12. Bind nu in biots benen i de två främre segmenteringarna. För att få benen naturtrogna och lite böjda, värm dubbing nålen i 3 sekunder med en vanlig tändare och sätt den varma nålen på biotsen och pressa till med fingret. Benet är nu böjt.

13. Klipp av den sista raffia biten som pekar bakåt så det sticker bak ca 2mm. Lacka hela larven noga med Cellire lacken och låt torka ordentligt så att den är kladdfri.

14. Nu ska du färglägga larven och detta gör du med prisma markers pennorna. Välj vilken art du tänkt att imitera och måla efter det. De färger jag använt på denna är oliv, brun, svart och lite orange på ovansidan bakom huvudet. Vill du ha en mer difus färgläggning eller så att allt mer flyter ihop så trycker du till med ett finger direkt efter du färglagt.

15. Nu är du klar med färläggningen för tillfället. Därefter ska du göra gälar på larven, detta görs med strutsherl i lämplig färg.

16. Bind in tråden vid det sista segmentet och fäst in 2 struts hearl så att de ligger på varje sida strax under mittenpunkten på kroppen. Gå fram med tråden till nästa segment utan att binda ner herlen på vägen. Nu lägger du på lite snabblim på bindtråden, max 1.5cm. OBS! TUNT med lim. Ta fram det första herlet , sära på fibrerna och bind in. Ta nästa herlet och fortsätt. Det kan vara lite marigt att sära på fibrerna på herlen så att inget lim kommer på dom,men tar man det lugnt så går det bra.

17. Fortsätt tills du kommer till första ben paret och avsluta. Den här tekniken att binda in gälarna med är lite marigt med tanke på limmet, men när gälarna väl sitter där så lossnar de aldrig. Öva tekniken på en vanlig foam bit som du segmenterat tills tekniken sitter. Det är inte kul om man förstör larven när man nästan är klar.

18. Färglägg segmenteringarna med oliv eller svart prisma marker, "dutta" in färgen så får du en trevlig effekt. Nu har du bundit färdigt din realistiska frilevande nattslände larv.