Ghost Shrimp

Ghost Shrimp

Mönsterförteckning:
Krok: Partridge CS54 #4-8
Tråd: Tan eller cream 6/0
Stjärt: Flankfjäder från Fasanhöna. Gärna med lite styvare fibrer
Ögon: Nylon eyes Svart stl M
Kropp: Wolly Chenille olive, beige eller brun
Ribb: Nylonlina
Hackel: Flankfjäder från Fasanhöna. Ena sidan strippad.
Rygg: Antrongarn tan, ljusbrunt eller cream 

Flugbindare: Håkan Karsnäser

ringneckflank

1. Dessa mjuka flankfjädrar hittar du på de flesta fågelskinn, så det är bara att botanisera bland de skinn du har liggande hemma. Du kommer inte hitta så väldigt många fjädrar på varje sida, så se till att spara dem på ett bra ställe. Om man nu inte har tillgång till en massa skinn och inte är sugen på att köpa skinn enbart för några få fjädrar, hittar man gott om dessa fjädrar i påsar med andra fjädrar. Veniard säljer en del kroppsfjädrar packade i påse, bl a från Fasanhöna. Här hittar du massor med intressanta fjädrar.

olikaflank

2. Fjädrarna ser lite annorlunda ut beroende på om de kommer från flanken under vingen eller om de plockats längre bak mot stjärten. De som finns under vingen har den allra tunnaste stammen och passar perfekt som kroppshackel. Längre bak på stjärten är stammen lite grövre och styvare, men kan ändå lindas som fronthackel. Fibrerna på dessa fjädrar är också lite styvare, men har ofta en liten mönstring eller är randiga, beroende på vilken fågel man plockar fjädrarna från. Här ser ni stjärtfjädrar till vänster och fjädrar från sidan till höger.

flankfjäderpheasanthenwoodcock

3. Förutom flankfjädrar från Fasanhöna, har Veniard också hackel från Morkulla. Även här hittar du en mängd mjuka fjädrar med intressant teckning och mönster. Dessa fjädrar är något kortare, då ,orkullan är en mindre fågel. Här ser du fasanhöna till vänster och morkulla till höger.

4. Vi ska nu binda en räkimitation för kustfisket med hjälp att flankfjädrar. Fäst kroken i städet och linda fast bindtråden.

5. Välj ut en mjuk fjäder, gärna med lite styvare fibrer och lite teckning. Rensa bort överflödigt ludd, så du har kvar nog till att linda 1-2 varv. Klipp av toppen och fäst in fjädern som bilden visar.

6. Dubblera hacklet (se bindteknik hackel) och linda 1-2 varv längst bak och fäst in.

7. Klipp bort överflödet. F'äst in ett par nylon eyes precis framför stjärten. Om du så önskar kan man säkra ögonen med en droppe superlim.

8. Fäst in en bit Wolly Chenille och en bit nylonlina. Vik änden dubbel när du fäster in nylonet, så det inte glider ut när vi ribbar.

9. Välj ut en ny fjäder och se till att får en fjäder med tunn stamm och mjuka fibrer. Rensa bort fibrerna på ena sidan fjädern, den sida som kommer ligga mot kroppen när vi lindar hacklet. Klipp av toppen och fäst in.

10. Linda chenillen och täkc hela krokskafter.

11. Linda försiktigt hackelfjädern i 3-4 jämna varv framåt. Se till att inte linda fast för många av fibrerna, utan stryk dem bakåt allteftersom du lindar hacklet. Fäst in och klipp av resterna.

12. Fäst in en bit antron garn precis bakom krokögat.

13. Håll ner antronet mot kroppen och ribba fast det med nylonlinan. Se till så du inte klämmer fast för många maraboufibrer när du går fram med ribbingen. Fäst in ock klipp av överflödet.

14. Trimma antronet så det sticker ut ett par mm bakom ögonen. Avsluta flugan och lacka huvudet.