Johnson-puppan

johnson-puppan

Krok: TMC 3761 alt 3769 stl 8-16
Bakkropp: Kanin eller haröredubbing i bruna, olive, rostbruna eller gula nyanser
Ribb: fin oval silver tinsel
Framkropp: Haröra
Hackel: Rapphöna
Bindtråd: Danville Flymaster efter färg på flugan 

Flugbindare: Håkan Karsnäser

material johnson-puppan

1. Krok: TMC 3761 alt 3769 stl 8-16 Bakkropp: Kanin eller haröredubbing i bruna, olive, rostbruna eller gula nyanser Ribb: fin oval silver tinsel Framkropp: Haröra Hackel: Rapphöna Bindtråd: Danville Flymaster efter färg på flugan

2. Fäst kroken i städet och linda fast bindtråden. Klipp av och fäst in en dryg dm fin oval silvertinsel. För att efterlikna den naturliga förebilden, binder jag ner bintråden och tinseln en bit ner i krokböjen. Då kommer den färdiga flugan få den rätta krumma bakkroppen.

3. Välj ut en lämplig färg till bakkroppen. Dubba tråden, använd vax om du tycker det behövs, och börja linda en bakkropp på flugan. Den skall smalna av mot krokböjen och fram mot flugans framkropp. Jag brukar lägga lite extra dubbing precis över krokböjen och försöka få flugan att se ut som på bilden.

4. Linda ribbingen åt motsatt håll i 3-4 varv och fäst in framför bakkroppen.

5. Ta lite haröredubbing och dubba en riktigt tunn framrkopp. Den får gärna smalna av än mer fram mot huvudet. Blir den för tjock kommer den pressa upp hacklet för mycket och flugan kommer inte bete sig som den borde.

6. Till hacklet använder jag en hackeltång av roterande modell. Detta verktyg använder jag och lindar hacklet bakåt och fäster in bakom hacklet och går sedan fram med bindtråden genom hacklet. På detta sätt får jag ett hackel som strå ut på rätt sätt och jag förstärker även hacklet genom att linda fram bindtråden över hackelstammen.

7. Välj ut en rapphönsfjäder som har fibrer ungefär lika långa som krokskaftet. Det är lättast att hitta rätt fjäder om man har ett helt skinn att välja från, då fjädrarna skiljer sig ganska mycket från varandra i fråga om färg, teckning och tjocklek på stammen beroende på var på fågeln man tagit fjädern ifrån. Rensa rent fjädern från ludd och fäst in hacklet framåt med framsidan nedåt. Linda bindtråden bak mot framkroppen och fäst hackeltången försiktigt i hackelspetsen. Se till fjädern inte är tvinnad och linda fjädern försiktigt bakåt 1-2 varv.

8. Fäst in hackelspetsen med tråden och linda försiktigt tråden genom hacklet fram till ögat. Klipp av hackelspetsen och stryk fibrerna försiktigt ur vägen. Linda ett nätt huvud och avsluta.

9. Se till att inte linda ner fibrerna, utan bara linda framför hacklet. På så sätt dtår hacklet ut från flugan och ger en förförisk, pulserande rörelse i vattnet.