Mini-Booby

 Mini Booby

Under de senaste åren har Booby och sjunklinefiske med flytande flugor åter blivit ett begrepp och tekniken har fått något av en renässans. Inte förvånande tycker jag, då det är en väldigt trevlig och stundtals mycket effektiv fisketeknik, framförallt då i stilla vatten. Även om jag hört om en del fisken i strömmande vatten, är det inget jag provat själv och kommer nog inte göra, då det finns många andra tekniker som lämpar sig bättre i strömmande vatten.

Dessvärre är det fortfarande många som undeviker att fiska med sjunklina, som om det vore något mindre "fint" eller rentav fusk. Jag tror att den åsikten, som i så mångaandra fall när det gäller flugfiske, handlar om okunskap och åsikterna kommer inte sällan från personer, som vid närmare granskning, visar sig inte ens har provat på fisket. Booby-fiske behöver inte enbart bedrivas i de allra djupaste delarna av sjöarna med stora flugor i grälla färger. Booby-fisket kan lika gärna bedrivas i de grundaste vikarna och kan faktiskt i många fall vara det bästa sättet att bedriva imitationsfiske efter regnbåge.

Att binda mini-boobies och fiska dessa under sen höst och vår, har gett denna typ av fiske en helt ny dimension för mig. Det behöver dessutom inte bedrivas med de tungsta snabbsjunkande linorna, utan kan i många fall fiskas med intermediate och ibland bara med flytlina och sjunktafs.

Här presenterar vi några mönster och beskriver lite hur de bäst fiskas och vad de är tänkt att efterlikna.

 Flugbindare: Håkan Karsnäser

 

1. Förutom krok och foam, är marabou en väsentlig del av booby-flugorna. Det är som allt annat material, att olika typer av marabou passar till olika flugor. Det gäller inte bara att välja rätt tupphackel till sina torrflugor. Att hitta rätt marabou i rätt färg och av rätt kvalitet är minst lika viktigt för ett lyckat fiske. I Fly-Dressings sortiment finns flera olika maraboualternativ i alla tänkbara färger.Till dessa mini-flugor passar den sk Wolly Bugger-maraboun utmärkt. Detta är mindre fjädrar, med kortare och tunnare fibrer, något som är suveränt till dessa flugor, då stjärten inte får vara för tjock eller kompakt. I fallet att binda bra boobie-flugor, gäller regeln som ofta gäller för de flesta flugor "less is more". Flugan blir inte bättre för att man binder in mer material, tvärtom. Den sk Blood quill-marabou är ett annat utmärkt alternativ. Det fungerar givetvis med den vanliga maraboun, vilket är nödvändigt att välja om man är ute efter vissa unika färger. Men kom ihåg att leta i påsen efter de fjädrar med mjuka, tunna fibrer.

steg 1


2. Den första flugan jag vill presentera, är en gammal favorit bunden som mini. Av alla färger man kan binda en Booby i, är vit den som gett mig de allra bästa resultaten. Vitt i kombination med fl gult, har visat sig om möjligt än bättre än en helvit fluga och är många gånger mitt förstahandsval. Jag kallar modellen för Cat's Booby, efter den engelska reservoarflugan Cat's Whisker, som har samma färger. Mönstret är som följer: Krok: Mini-Booby stl 14 Tråd: Uni-Cord 8/0 Ögon: Vit Foamcylinder 14 mm Stjärt: Vit marabou Kropp: SLF Prism Dubb Fl Yellow

steg 2


3. Börja med att dela en vit 14mm foamcylinder på mitten. Ta den ena delen och tryck in krokspetsen på mitten och trä upp foamen på kroken. Fäst kroken i städet. Lägg lite superlim och fäst bindtråden längst fram på kroken.

steg 3


4. Lägg lite mer superlim där du fäst in tråden. Tryck försiktigt fram foamen över tråden och limmet, fram till krokögat.

steg 4


5. Linda nu bindtråden med 8-tekniken över foamet, så att den delas och bildar 2 ögon. Dra åt, men var försiktig så du inte drar för hårt och skär av foamen med tråden. Nu kan man om man vill, klippa och forma ögonen helt runda. Jag har dock inte märkt någon förbättring i fisket genom att göra detta. Det är sällan någon nackdel om flugan är lite skev, då den snurrar och rör sig än mer i vattnet vid hemtagning.

steg 5


6. Välj ut en bra fjäder och klipp av en tunn bunt, ca 10-12 fibrer, och bind in längst bak på kroken. Mät in och nyp av fiberspetsarna med tummen och pekfingret, så stjärten inte blir för lång, högst 1-1,5 cm.

steg 6


7. Dubba tråden med ytterst lite SLF-dubbing och linda en tunn kropp. Gå fram med tråden framför foamen och avsluta med en Whipfinish. Se till att pilla ut eventuellt torkat superlim ut krokögat, så du slipper den frustrationen ute vid vattnet.

steg 7


8. Denna variant tillsammans med några andra attraktorfärger, kan vara bra att ha i asken i flera storlekar. Jag fiskar dessa flugor från ytan ner till botten. Som vid allt Booby-fiske gäller det att söka igenom vattenlagren tills man hittar fisken. Räkna alltid tyst för dig själv, så du vet var du fiskar och kan presentera flugan på samma nivå om du skulle få fisk. Bäst har den här flugan fungerat med en sjunklina, där jag påbörjat hemtagninen så snart flugan landat i vattnet. Med en disktinkt handtwist får flugan en ryckig, lockande gång och har krokat många vinterslöa regnbågar.

steg 8


9. Vit Mini-Booby Krok: Mini-Booby stl 14 Tråd: UNI-cord 8/0 Ögon: vit Foamcylinder 14mm Stjärt: Vit Marabou Kropp: SLF Prism Dubb Ice BLue Pearl Detta är en väldigt användbar färg, särskilt när fisken jagar småfisk. Fungerar på alla djup, då vitt är den färg som syns bäst även på de största djupen.

steg 9


10. Viva Mini-Booby Krok: Mini-Booby stl 14 Tråd: UNI-Cord 8/0 Ögon: svart Foamcylinder 14mm Stjärt: svart marabou Kropp: SLF Prism Dubb fl Chartreuse Ett bra komplement till de vita flugorna. Detta är en mycket bra färgkombination vid tidigt vårfiske, nära botten.

steg 10


11. Black Peacock Mini-Booby Krok: Mini-Booby stl 14 Tråd: UNI-Cord 8/0 Ögon: svart Foamcylinder 14mm Stjärt: svart marabou Kropp: SLF Prism dubb Peacock Om en vit fluga sällan är fel, gäller nog samma påstående för en svart fluga. När det är mulet eller i skymning, är det siluett som gäller framför färg. "På natten är alla katter grå..."

steg 11


12. Orange Mini-Booby Krok: Mini-Booby stl 14 Tråd: UNI-Cord 8/0 Ögon: röd Foamcylinder 14mm Stjärt: orange marabou Kropp: SLF Prism Dubb fl Fire Orange En mycket bra sensommar och höstfluga. Ibland är fisken inriktad på vattenloppor och då kan en långsamt fiskad orange booby vara rätt medicin.

steg 12


13. Som jag skrev inledningsvis är det inte bara boobies i grälla färger som fungerar på fisken. Denna flugtyp kan bindas i mer diskreta färger för att mer efterlikna fiskens naturliga byten.

steg 13


14. Damsel Mini-Booby Krok: Mini-Booby stl 14 Tråd: UNI-Cord 8/0 Ögon: grå Foamcylinder 14mm Stjärt: Golden Olive Marabou Kropp: SLF Prism Dubb Light Olive Flicksländenymfer är något av stapelföda för regnbågen, åtminstone i många sjöar. Denna fluga kommer bäst till sin rätt om den binds väldigt tunn och skir. Den ska dessutom fiskas i ganska grunda vikar. Fiskas med en ryckig gång och kan under många perioder över fiskesäsongen vara den fluga som fångar mest fisk. Prova gärna att binda den i lite olika oliva nyanser.

steg 14


15. Brun Mini-Booby Krok: Mini-Booby stl 14-16 Tråd: UNI-Cord 8/0 Ögon: grå Foamcylinder 14 alt 9mm Stjärt: Cinnamon Marabou Kropp: SLF Prism Dubb Brown Olive Bunden i bruna nyanser och i olika storlekar, kan man med mini-boobies imitera de mindre dagsländorna i still vatten, Vassländor.

steg 15


16. Mayfly Mini-Booby Krok: Mini-Booby stl 14 Tråd: UNI-Cord 8/0 Ögon: grå Foamcylinder 14mm Stjärt: Hint of Olive-marabou Kropp: SLF Prism Dubb Tan Nymfen till Sjösandsländan exponeras inte så ofta för fisken. Den lever sitt liv, grävande på botten. Men när den skall kläckas till en färdig slända på försommaren tvingas den lämna sitt trygga hem och ta sig upp till ytan och blir då ett begärligt byte för fisken. Under dessa perioder kan en bottennära fiskad mini-booby i rätt färg fungera bra i början av kläckningen. Under hösten verkar det också som om fisken är inställd på dessa jättenymfer. Det verkar som om nymferna migrerar från de grunda vikarna de lever i på sommaren, ut mot djupare vatten. Även detta är ett bra tillfälle att använda den här varianten.

steg 16


17. Buzzer Mini-Booby Krok: Mini-Booby stl 16 Tråd: UNI-Cord 8/0 Ögon: grå eller svart Foamcylinder 9mm Stjärt: grizzly, olive, tan eller röd marabou Kropp: SLF Prism Dubb Black Fjädermyggpuppor är något av regnbågens favoritföda. Den är långsam, kläcker under hela året och finns i enorma mängder. Bind ett par olika färgvarianter och fiska dem med tvättlinemetoden. Fiskas mycket långsamt nära ytan eller en bit ner. Går utmärkt att fiska med intermediate eller bara flytlina och sjunktafs.

steg 17


18. Binder man ett par tunna, skira boobies på den minsta Mini Booy-kroken och fiskar dessa långsamt nära botten, kan de effektivt imitera mygglarver. Dessa kan periodvis förekomma i enorma moln, särskilt den vita, och regnbågen går gärna och "betar" sig proppmätta av larverna. Det har hänt att jag fått fiskar som varit så fulla med mygglarver, att de syns ända upp i svalget, Den röda varianten skall fiskas extremt långsamt nära botten, där den lever på att filtrera bottensedimentet. Kan vissa gånger vara överlägset andra flugor.

steg 18


19. Vit Mygglarv Krok: Mini Booby stl 16 Tråd: UNI-Cord 8/0 Ögon: Vit Foam 9mm Stjärt: Vit Marabouo Blood Quill Kropp: UNI-Glo

steg 19


20. Bloodworm Krok: Mini-Booby stl 16 Tråd: UNI-Cord 8/0 Ögon: Grå foam 9mm Stjärt: Fl Röd Marabou Blood Quill Kropp: UNI-Yarn Chinese Red

steg 20