Börja binda klassiskt Steg 1: Namsen del 1

Namsen del 2 -> 

 Namsen

Krok: Partridge CS10/1 alt Partridge CS10/3 stl 2-2/0
Tag: Fin oval Silvertinsel
Stjärt: Topping, teal och Scarlet Ibis (sub)
Kropp: Sälhår 4 lika delar: Gul, Orange, Claret och Light Blue
Ribb: Flat Silvertinsel
Hackel: Svart (tupp alt Schlappen)
Vinge: gulgrön, röd och blå Svan (sub Kalkon), Brunspräcklig Kalkon, Florican (sub blekt Kalkon) och Speckled Bustard (sub Brunspr Kalkon)

 Flugbindare: Håkan Karsnäser

 

1. Krok: Partridge CS10/1 alt Partridge CS10/3 stl 2-2/0 Tråd: Danville Flymaster Light Yellow eller vit samt UNI 8/0 svart Tag: Fin oval Silvertinsel Stjärt: Topping, teal och Scarlet Ibis (sub) Kropp: Sälhår 4 lika delar: Gul, Orange, Claret och Light Blue Ribb: Flat Silvertinsel Hackel: Svart (tupp alt Schlappen) Vinge: gulgrön, röd och blå Svan (sub Kalkon), Brunspräcklig Kalkon, Florican (sub blekt Kalkon) och Speckled Bustard (sub Brunspr Kalkon)

  Namsen del 1

 

2. Till denna första flugan har jag valt att binda på en krok med öga, så vi fäster den ljusa tråden i höjd med krokspetsen. Det finns en hel del olika riktlinjer för vilka proportioner en laxfluga skall ha och jag använder mig inte av alla. En av dem jag använder är den att sptsen fungerar som riktmärke för var tagen skall avslutas och stjärten bindas in. Jag börjar med den ljusa tråden på alla mina flugor. Den använder jag till allt utom bindtråden. Av flera skäl. Om jag binder en fluga med ljus floss i tagen eller som kropp, blir lystern skarpare än om jag binder med en svart tråd. Sen är det dessutom lättare att se vad man gör, då den ljusa tråden avtecknar sig tydligare mot den svarta kroken.

steg2


3. Klipp av en bit fin oval silvertinsel, ca 1 dm, fäst in den på krokens undersida rakt ovanför krokspetsen. Linda fast den med jämna varv bak, hela tiden med tinseln på krokens undersida. Jag stannar i höjd med eller strax framför hullingen och går upp med tråden igen, i jämna varv till där jag började.

steg 3


4. Linda nu tinseln i täta jämna varv hela vägen fram till i höjd mede krokspetsen. Fäst in och klipp av resterna.

steg 4


5. Välj ut en topping som är lämplig till stjärten. Det är svårt att ge en genrell regel när det gäller längd på stjärten. Mycket handlar om ens personliga smak av flugans utseende. Kom dock ihåg att inte använda för långa fjädrar till stjärt. En fjäder som har lagom längd och höjd, skall vara så lång att man kan fästa fjädern i den vita rotändan och inte för långt up på stammen. Detta för att den vita delen kan man platta till och böja med en platttång och därmed göra det enklare att binda in. En längre fjäder som måste bindas in längre upp på stammen är rundare i stammen och vrider sig gärna och går inte platta till eller vrida, då den istället går av. Lagom längd på stjärten i mitt tycke är en fjäder som når ut nån mm bakom krokböjen och är något lägre än krokgapet.

steg 5


6. Som veiling, (täckare, stöd), på stjärten föreskriver mönstret Teal och Röd Ibis. Teal är inga problem att använda, men Röd Ibis ersätts med någon annan röd fjäder, i det här fallet fibrer från ett rött hönssaddle. Dra eller klipp av en bunt fibrer från respektive fjäder och bind in ovanpå stjärten. Fibrerna skall nå en bit upp på stjärten, inte längre än upp till halva stjärten.

steg 6


7. Eftersom denna fluga inte har någon kropp av floss eller tinsel, behöver vi inte bekymra oss så mycket om hur vi binder in stjärt och övriga material. Namsen har en dubbad kropp och dubbingen är väldigt förlåtande då den döljer de flesta ojämnheter. Som ribbing skall vi använda flat silver tinsel. Det går alldeles utmärkt med mylartinsel, men använd gärna äkta metalltinsel om du kan. Snedklipp änden och fäst in på krokens undersida, framför stjärten. Var försiktig med bindtråden när du binder metalltinsel. Den avklippta kanten är vass som en knivegg och kan enkelt skära av bindtråden.

steg 7


8. Vaxa nu bindtråden och börja dubba kroppen. Dubba i den ordning färgerna står i mönstret. Beräkna hur mycket av kroppen som är ungefär en fjärdedel och gör den första, gula delen. Kom ihåg att kroppen är inte samma sak som resterande del av krokskaftet. Det skall bindas in en vinge och hackel längst fram, så det utrymmet måste man räkna bort, annars kommer de främre delarna döljas och se för korta ut.

steg 8


9. Dubba de restarande delarna av kroppen. Se till att kroppen smalnar av fram mot ögat. Om man inte gör den här avlutningen på taperingen är det lätt till att kroppen bildar en liten kudde, som kommer göra att vingen inte lägger sig ner utmed kroppen.

steg 9


10. Linda nu tinseln som ribbing i jämna varv. En klassisk laxfluga ribbas alltid med 5 varv om inte annat anges. Fäst in framför kroppen och klipp av.

Steg 10


11. Välj ut en lämplig hackelfjäder. Jag använder helst sk Schlappen-fjädrar, då dessa ger ett fylligt och snyggt hackel på flugan. Fibrerna på hacklet skall nå nästan ända bak till krokspetsen. Klipp av spetsen och fäst in hacklet i spetsändan.

steg 11


12. Linda hacklet med framsidan framåt. Stryk fibrerna bakåt allteftersom du lindar hacklet. Se till att inte vrida stammen när du lindar.

steg 12


Namsen del 2 ->