Börja binda klassiskt steg 1: Namsen del 2

<- Namsen del 1 

 Namsen

Krok: Partridge CS10/1 alt Partridge CS10/3 stl 2-2/0
Tag: Fin oval Silvertinsel
Stjärt: Topping, teal och Scarlet Ibis (sub)
Kropp: Sälhår 4 lika delar: Gul, Orange, Claret och Light Blue
Ribb: Flat Silvertinsel
Hackel: Svart (tupp alt Schlappen)
Vinge: gulgrön, röd och blå Svan (sub Kalkon), Brunspräcklig Kalkon, Florican (sub blekt Kalkon) och Speckled Bustard (sub Brunspr Kalkon)

 Flugbindare: Håkan Karsnäser

 

1. Avsluta den gula tråden med en whipfinish och klipp av. Fäst in den svart tråden. Dra ner hackelfibrerna på undersidan och bind fast med den svarta tråden, genom att binda ett par varv över hackelvarven.

steg 1


2. Nu skall vi börja klippa ut materialet till vingen. En hel del av de material som användes från början är idag omöjliga att få tag eller extremt dyra. Som jag skrevi början är det viktigt att kunna träna änve på dessa flugor, så för den som sätter igång med klassiska laxflugor bör leta efter bra och billiga ersättningsmateril. I originalmönstret föreskrivs Bittern(Rördrom) vilket tidigt byttes ut mot Florican. Florican är ett material som man bör välja bort, då det är extremt dyrt och svårt att få tag på. Istället kan man välja Påfågelvinge eller som vi gjort Kalkon med blekt mönster. På bilden ser du den äkta varan till höger och påfågelvinge till vänster.

steg 2


3. Ett annat svårt och dyrt material är Speckled Bustard. Det har länge ersatts med brunspräcklig kalkon. Den äkta fjädern ser du till vänster och kalkon till höger.

Steg 3


4. Istället för färgad svan använder de flesta vit kalkon som färgats i rätta nyanser. En vinge på en klassisk laxfluga, i den här storleken, bör ha 24-28 fibrer. Om inget annat anges skall det vara lika många fibrer av varje material. I det här fallet är det 6 olika material och om vi klipper vi ut 4 fibrer av varje material, får vi en lagom vinge med 24 fibrer. Det gäller att klippa ut lika många fibrer från en höger och vänsterfjäder och vara noga med att dela fibrerna i 2 högar, en för vardera sida. Om man blandar ihop fibrerna kommer du inte kunna sätta ihop vingen, då fibrer från en högersida inte "gifter" ihop med fibrer från en vänstersida.

steg 4


5. Börja nu med den ena högen. Bestäm vilken ordning material skall bindas in i och gör likadant med båda vingarna. Då vi har 3 färgade sektioner och 3 naturfärgade sektioner, tycker jag det är snyggt att gifta ihop dem varanann färgad och varanann natur. Håll den första sektionen och lägg den som kommer efter inteill. När du håller fiberbunten, kommer den längsta fibern vara uppåt på vingen och den kortaste nedåt. Därför skall du lägga den sektionen som skall vara näst längst ner, med den kortaste fibern mot den nedersta sektionens längsta fiber. Så att du så småningom får en vingen som ser ut som på bilden. Har skall vingen bindas in med den vänstra sidan uppåt och den högra nedåt. Att gifta ihop sektionerna är inte så svårt. Håll sektionerna mot varandra och stryk försiktigt ihop dem. Har du lagt sektionerna i rätt hög, skall de med lite hjälp ganska enkelt haka i varandra.

steg 5


6. Gör likadant med den andra bunten, så att du får 2 vingar. På bilden kan du se hur lite skillnad det egentligen är mellan äkta vara och substitut. Den övre vingen innehåller äkta fjäder och den undre substitut.

steg 6


7. Nu ska vi binda in vingen och det är mycket enklare att visa än att bekriva med ord och bilder. Men vi gör ett försök. Flugan är bunden av en vänsterhänt flugbindare, så högerhänta får givetvis tänka tvärtom. Mät in vinglängden, den skall nå bak till stjärtspetsen, och greppa vingen med högerhandens tumme och pekfinger. Detta grepp skall du nu hålla tills vingen är fastbunden och säkrad på kroken. Ta bindtråden och lägg ett löst varv över vingen och mellan fingrarna. Alltså tråden skall klämmas fast mellan tummen och vingen på ena sidan och vingen och pekfingret på den andra sidan. Går runt löst med tråden under krokskaftet och lägg ett löst varv till och kläm fast även detta. Du håller nu vingen och de lösa trådvarven mellan högerhandens tumme och pekfinger. Låt nu trådrullehållaren hänga ner och greppa ändarna på vingen med vänsterhandens tumme och pekfinger. När du håller ändarna i ett hårt grepp med tummen och pekfingret, släpper ut bindtråden försiktigt genom att släppa den med andra handens fingrar. Nu viker du upp ändarna med vänsterhanden, så att bindtråden glider ner mot kroken. Ju mer du kan vika upp ändarna och få tråden att sjunka ner mot skaftet desto bättre. Hela tiden håller du fast vingarna i samma grepp. När tråden inte kan glida ner längre av sig själv, släpper du ändarn och drar tråden försktigt rakt ner. Lägg ett par extra varv och se till att inte ändarna vridit sig. Om du säkrat vingen kan du nu försiktigt släppa greppt om vingarna och har allt gått rätt till sitter vingarna som på bilden. Det kommer nog inte bli perfekt första gången, men detta är tekniken för att fästa vingarna.

steg 7


8. Justera vingen och säkra med ytterligare varv. Håll vingen och klipp försiktigt av ändarna , lite snett så du får ett snyggt taperat huvud. Vaxa gärna tråden lilte och täck inbindningen med bindtråden och gör ett snyggt huvud. Avsluta med Whipfinish och klipp av tråden. Lacka gärna huvudet. Använd klarlack 3-4gånger och avsluta gärna med svart lack

steg 8


<- Namsen del 1