Plastic Fantastic Tub

Plastic Fantastic Tub

Från att ha börjat binda på Topps och Bic pennor med ventilgummin som krokhållare har det idag blivit en revolution med platstuber i olika färger och storlekar. Det vanligaste sättet att binda tubflugor på idag är att använda sig av en lite tjockare tub med en smalare tub som man trär in fram i den större tuben. Detta gör man för att få en fluga som du lätt kan fixera kroken bak i och dessutom för att få en lite fylligare kropp. Den smalare tuben har man för att vingen och bindtråden inte skall bilda ett för tjockt lager så flugan får ett mindre huvud och det går lätt att trä på ett Cone Head.

 Flugbindare: Tobbe Hedin

 

1. Några olika kombinationer av plasttuber i olika storlekar.

steg 1


2. Plasttuber går att använda med koner eller med en UStube som kropp eller vikt.

steg 2


3. Skär av tuberna i den storlek du önskar. Skär sedan av den tjockare tuben snett där den skall sättas ihop med den smalare delen. Smält en liten krage på den smalare tuben med en tändare så den suger fast i den större när de trycks ihop.

steg 3


4. Tryck ihop tuberna så att den smalare delen är upp till 10mm in i den tjockare delen. Tänk på att inte ta för kort bit av den smalare tuben för då kan det bli problem med att få plats med konan. Man kan även använda en droppe super lim när man samman fogar tuberna, men säkrast är det med en smält krage och bindtråd.

steg4


5. Tryck fast tuben i städet och fäst in bindtråden på den smalare delen och linda bakåt över den snedskurna delen och bak mot kragen. Nu skall delarna sitta ihop ordentlig, men säkra gärna med en droppe lim precis i skarven mellan delarna.

steg 5


6. Linda nu bindtråden bakåt över kroppen och avsluta med 10-15mm kvar av själva plasttuben. Här skall tubkroken kunna tryckas fast och då vidgar sig tuben.

steg 6


7. Fäst en bit Opal Mirage Flash med bindtråden. Linda fram bindtråden till ca halva kroppen. Ta nu en droppe Superlim eller lack och stryk ut den på ovansidan av tuben och linda sedan Mirage Flashen med jämna varv till halva kroppen och fäst den med bindtråden. När man tar lite lim eller lack på tuben kommer den färgen som är på tuben ”lysa” igen Mirage flashen och skapa häftiga effekter och tuben blir dessutom väldigt hållbar mot vassa fisktänder.

steg 7


8. Dubba sedan en jämn kropp ner på den smala tuben. Det finns två skolor på hur man avsluta kroppen. Man kan avsluta kroppen precis där den tjockaste slangen slutar eller avsluta precis framför skarven där den smalare slangen börjar. Det får man prova sig fram till vad man tycker är bäst.

steg 8


9. Fäst in ett hackel och linda detta några varv och säkra det med bindtråden. Ta sedan några strån flash och bind in.

steg 9


10. Bind in den första bunten räv hår av tre. Lägg några strån Wing n’ flash ovan på den första hår bunten och fäst med tråden. Ta sedan hår bunt nummer två och bind in den och säkra med en droppe lim.

steg 10


11. Fäst in ännu ett hackel och linda detta några varv runt tuben. Ta sedan några strån flash igen och bind sedan in den tredje och sista vingen och säkra även denna med lite lim. Den sista vingen skall vara lite längre än de två första för att flugan skall få fin rörelse i vattnet.

steg 11


12. Ta 2-3 strån flash och lägg ovan på vingen och fäst dessa med tråden. Ta sedan ett Wolly Bugger Marabouhackel och linda det några varv och säkra med bindtråden. Bind sedan in ev ögon på flugan. Avsluta sedan med några varv bindtråd och en whipfinish och en droppe lim eller lack. Ta sedan en kona i lämplig storlek och färg och tryck fast den mot hacklet. Klipp av tråden och skär sedan av tuben 2-3mm framför konan och smält ner en krage med en tändare.

steg 12


13. Flugan är klar att användas.

Plastic Fantastic