SheepHeads del 1

SheepHeads del 2 ->

Sheepheads

Mönster:
Tub: Eumer Plast L Clear alt Scandinavian Clear Large
Bindtråd: UNI-Cord
Undervinge: Gul Bucktail
Flash: Mirage Salwater Flash, Lateral Scale Orange, Flashabou Guld, Mirage Flash Orange
Yttervinge: om så önskas, Big Fly Fibre Gul
Krage: Orange RaccZonker
Flash: Mirage Accent Opal Flash
Huvud: Sheep Fleece Gul och Orange
Ögon: Epoxy Eyes 11mm Fl Röd

 Flugbindare: Niklaus Bauer

 

1. Tryck fast tuben i städet och fäst tråden. Notera hur mycket av tuben som lämnas bar.

steg 1


2. Först ska vi binda in en undervinge av bucktail. Undervingen kommer tack vare sin styvhet att ge flugan volym och hålla ut flash och fibrer från tuben och göra att flugan rör sig pulserande i vattnet. När väljer hår till undervingen är det på hjortsvansens nedre del vi hittar de bästa håren. Här är hårstråna något grövre och luftfyllda, vilket gör att vingen reser sig upp och håller ut resten av flugan.

steg 2


3. Klipp ut en bunt hår och håll den på tuben med spetsarna pekande framåt. Bind in vingen, enligt samma princip som när du binder en muddler. Alltså lägg tråden över bunten och släpp lite på bunten samtidigt som du drar åt tråden. Då kommer hårbunten sprida sig runt tuben och när du sedan sträcker tråden, kommer håren att resa sig. Lägg ett antal hårda varven genom hårbunten för att säkra den i läge.

steg 3


4. Trimma ändarna, som nu finns på vingens baksida. Klipp ned dem, men inte ända ner till tuben. det får gärna finnas kvar en liten ring hårändar som hjälper till att staga up vingen. Ta nu plasthylsan från en vanligt bläckpenna och för bakåt på tuben, så att du pressar bak hårkragen.

steg 4


5. Stryk bak håret och använd gärna en hårklämma av plast för att hålla vinge ur vägen. Bygg upp en ring med tråd framför vingen, som hjälper till att pressa vingen bakåt. lägg dock inga varv tråd över vingroten, då det kommer göra att vingen ligger ner för mycket än vad som är tänkt. Lägg en droppe superlim över trådvarven. Superlim skall läggas över varje färdigt moment för att stärka flugan ytterligare och göra den än mer hållbar.

steg 5


6. Vi kommer nu till den första bunten flash som skall bindas in. Vi börjar med den flash med störst fibrer. Kom ihåg att flugans fiskabarhet inte beror på att man lyckas binda inså mycket glitter som möjligt. Fibrerna kan då ha en tendens att klibba ihop och förlora sin rörlighet. Klipp av 6 fibrer av Saltwater och LateralScale-flashen. Gör 4 buntar med lika mycket i varje och dra lite i fibrerna så ändarna blir olika långa. Detta göra flashen bilre taperad när man sedan binder in den och ger ett mer fiskligt intryck. Bind in den första bunten på tubens ovansida, med ca 80% av längden bakåt. Sprid ut fibrerna och lägg nåt extra varv.

steg 6


7. Snurra runt tuben och gör likadant med den andra flashbuntarna, så att glittret är jämnt fördelat runt tuben.

steg 7


8. Stryk bak fibrerna och lägg ett antal varv bindtråd framför flashen.

steg 8


9. Klipp av ett antal fibrer av guld- och mirage-flashen och dra i ändarna så du får samma tapering som på den första bunten flash. Taperingen blir bättre ju mer noggrann man är, vilket också gör att den färdiga flugan inte bara kommer se bättre ut, utan också kommer röra sig bättre i vattnet.

steg 9


10. Sprid flashbuntarna runt tuben på samma sätt som med den första flashen, se Steg6 &7.

steg 10


11. När flashen är fördelad runt flugan, viks den bak och binds in som titdgare. Om man nu önskar lite extra färg och volym, kan man binda in en krage med Big Fly Fibre i samma färg som Bucktailen. Sprid den runt tuben och bind in. Säkra även detta moment med en droppe superlim.

steg 11


12. Vi ska nu binda en krage av mjukt Racc-hår. Välj ut en fin Racc-zonker och kläm fast den i en Magic Tool-klämma, modell Magnum. Klipp av håren från skinnet.

steg 12


13. Gör en dubbingögla av tråden och vaxa trådarna lite extra. Lägg in håret och frödela det jämnt mellan trådarna. För bästa resultat och för att ha bästa kontroll är Petitjeans Dubbingtwister den allra bästa. Du kan med denna twister styra hur mcyket och hur hårt du tvinnr öglan och den är lättare att hinna med att stryka undan håren allteftersom du tvinnar öglan. När du tvinnat tillräckligt, håller du fast öglan så den inte går upp och borstar ut håren med en kam eller borste.

steg 13


SheepHeads del 2 ->