Börja Binda Klassiskt steg4: Silver Ranger del 2

<- Silver Ranger del 1

 Silver Ranger

Mönster:
Krok: Partridge Bartleet CS10/1 #1/0 alt CS10/3 #1/0 + gut
Tråd: Danville Flymaster 6/0 light yellow och UNI 8/0 svart
Tag: Silverwire och gul floss
Stjärt: Topping och Indian Crow (sub)
Tag: Rött ullgarn
Kropp: Flat Silvertinsel
Ribb: Med Oval Silvertinsel
Kroppshackel: Röd Schlappen
Fronthackel: Röd Schlappen
Undervinge: 2 stora Djungeltuppfjädrar, back-to-back
Vinge: 2 stora Tippet med 2 mindre tippet utanpå, Back-to-back. Topping
Sidor: Djungeltupp
Cheeks: Kungsfiskare
Horn: Blågul Macaw

 Flugbindare: Håkan Karsnäser

 

1. Byt bindtråd och bindner fronthacklet som tidigare. Välj ut 2 långa Djungeltuppfjädrar. Om de är spruckna kan man laga dem med FLy-Tite, Floo-Gloo eller liknande.

steg 1


2. Mät in så att fjädrarna når fram till stjärten, som bilden visar. Rensa bort de nedersta fibrerna, en bit upp på stammen. De här fjädrarna kommer nästan helt täckas av Tippetfjädrar, så det kommer inte synas hur mycket som är bortrensat. Lägg ihop fjädrana och platta till stammarna och bind in. Om de reser sig upp, knäcker du stammarna som visas på Black & Orange. Vrider de sig är det bara att vrida i motsatt riktning med en tång och binda in igen.

steg 2


3. Nu är det dags för tippetvingarna. Det kan vara svårt att hitta riktigt stora fjädrar till de största flugorna, men välj inte ut alltför stora fjädrar och bind in för långt upp på stammen. Dels är det bra att spara de riktigt stora fjädrarna till de stora järnen. Men sen blir de också för grova och får fel form om man binder dem på mindre flugor. Fjädern skall nå bak till i höjd med stjärtveilingen.

steg 3


4. Välj ut en fjäder på varje sida av nacken, då de har en lite naturlig böjning. Rensa rent dem, så de är lagom långa.

steg 4


5. För att inte resa sig för mycket, är det bra om man plattar till och knäcker stammen som bilden visar där man skall binda in fjädern.

steg 5


6. Gör likadant med båda fjädrarna och lägg dem utanpå Djungeltuppfjädrarna och bind in. Justera så de sitter rakt och inte delar för mycket på sig. Linda i såfall upp igen och justera med en tång.

steg 6


7. Välj ut 2 mindre fjädrar som når bak till de större fjädrarnas främre band.

steg 7


8. Rensa rent, platta till stammarna och bind in utanpå de större tippetfjädrarna. Säkra med ett par extra varv och klipp av stammarna.

steg 8


9. Välj ett par lite större Djungeltuppfjädrar. Detta för att vi utanpå Djungeltuppen skall binda in Cheeks (kinder) med kungsfiskare och om Djungeltuppfjädrarna är för små kommer kungsfiskarfjädrarna täcka alltför mycket. Rensa rent och bind in dem en i taget.

steg 9


10. Välj ut 2 snygga blå fjädrar från Kungsfiskarens ryggskinn. Rensa rent från ludd.

steg 10


11. Lägg dem försiktigt utanpå Djungeltuppen och bind in.
steg 11 


12. Väl ut en topping av lagom storlek och med en form som går över fjädern och möter stjärten. Platta till stammen och bind in.

steg 12


13. Välj 2 fibrer Macaw, en från varje sida om stammen och bind som horn. De skall mötas ovanför toppen, nästan rakt ovanför krokböjen. Vaxa tråden och täck huvudet med tråd. Avsluta med Whipfinish och lacka.

steg 13


<- Silver Ranger del 1