Simpa

Simpa

Krok: Partridge Bomber stl 4
Förtygning: Kon, mässing eller tungsten
Kropp: SLF Prisma dubbing, ljusbrun, sand eller vit
Ribb: Wire, gärna färgad svart, röd
Vinge: Sadelhackel från Whiting Brahma hen
Fenor: se ovan
Gälar: röd Flurofiber
Huvud: hjorthår
Bindtråd: Unicord 8/0

Flugbindare: Håkan Karsnäser

1. Välj ut en kon i mässing eller tungsten i önskad färg och storlek i förhållande till kroken. Trä på konen med den smala ändan mot ögat och pressa konen ända fram.

2. Då bindtråden, Uni-Cord, är ovaxad, lägger jag alltid ett tunt lager superlim på kroskaftet innan jag fäster tråden. Detta förhindrar tråden från att glida och gör flugan mer hållbar.

3. Fäst tråden på krokskaftet och linda bak till krokböjen. Välj ut en metallwire i färg som matchar den färg du valt för flugan. Klipp av en dryg decimeter och fäst in längst bak. Vik gärna ändan du fäst in och linda över en extra gång, så ribbingen inte glider och lossar.

4. Simpan är likt andra fiskar ljus eller vit på buken och därför väljer jag en SLF Prsim- dubbing i en ljus nyans, i detta fall Pearl. Lägg lite vax på tråden, så blir det enklare att dubba. Ta inte för mycket dubbing åt gången, utan dubba hellre i fler lager till önskad tjocklek. Kroppen skall smalna av något mot krokböjen och även fram mot ögat. Se till att spara plats för att binda in vinge och huvud.

5. Välj ut två fjädrar från ett Whiting Brahma hen sadelskinn. Ryck gärna fjädrar från båda sidor av skinnet, så kan du utnyttja lita ev fjäderns naturliga böjning. Se till att de är långa nog att räcka över kroppen och sticka ut ett par cm bakom krokböjen.

6. Lägg fjädrarna med utsidan mot varandra och dra av fibrerna på fjädrarnas undersida. Mät på flugan så att du bara rensar bort fibrer på den del av stammarna som skall täcka kroppen.

7. När du rensat bort tillräckligt med fibrer, håller du ihop fjädrarna och binder in dem framför kroppen. För att få dem att ligga på kroppens ovansida, lägger du först ett löst varv och drar sedan åt tråden så att vingen hamnar på rätt plats. När vingarna är säkrade kan du klippa bort fjäderstammarna.

8. Ta ribbingviren och börja ribba flugan och samtidigt låsa fast fjädern på ryggen. Res upp ryggfibrerna och sära på dem så går det lättare att ribba utan att binda ner några fibrer på sidorna.

9. Klipp av en liten bunt röd eller orange Flurofiber och bind in på flugans undersida. Vik änden av bunten bakåt och bind fast den ytterligare för att säkra att bunten inte lossar. Trimma bunten med saxen, genom att hålla i bunten och med öppna käftar på saxen skära av fibrerna till en taperad form.

10. Välj ut två mindre Brahma hen-fjädrar och rensa rent från ludd som bilden visar. Förutom ett brett och stort huvud, har simporna väldigt stora och tydliga bröstfenor och fjädrarna skall nu bindas in för att imitera dessa.

11. Bind in en fjäder på var sida av krokskaftet, precis framför kroppen, med den konkava sidan framåt. Detta går att "fenorna" rör sig mer i vattnet, än om man binder in dem tvärtom.

12. Rätt inbundet kommer flugans fenor se ut som på bilden ovan, sedd underifrån.

13. Ta en bunt hjorthår och jämna till spetsarna i en hairstacker. Bind in bunten på muddlervis framför vingen. Hårspetsarna skall gå upp någon cm på vingen, inte längre. Säkra huvudet genom att med sträckt tråd gå igenom hjorthåret fram till konen. Avsluta med en Whipfinish och lacka knutan.

14. Trimma nu huvudet med en vass sax. Flugans huvud skall ha en trubbig tapering framåt och klippas så att det ser platt och brett ut.

15. Den färdiga flugan sedd ovanifrån.

16. Simpor finns i lite olika storlekar och nyanser. Vanliga färger är grå, ljusbrun, rödbrun och olive. Men bind gärna någon svart för mörkerfiske!