Dubbingtwister m handtag

 

Dubbingtwister med handtag har blivit allt mer populära bland dagens flugbindare, vilket det finns fog för. Med dessa dubbingtwisters kan du enklare hålla kontroll på hur hårt du tvinnar och se till att materialet inte tvinnas med i öglan. Väldigt viktigt när man tvinnar dubbingöglor med t ex lång flash till gäddflugor och liknande.

Fly-Dressing har 3 olika modeller i sortimentet; från vänster S8601, Marryat MDT och Petitjean PE-T50

handtwister

S8601 har en krok i änden, där man håller isär trådarna på öglan, tillräckligt mycket för att lägga in dubbing eller önskat material. Sedan är det bara att snurra handtaget tills materialet sitter tillräckligt hårt.

rakspinner

Marryats twister har 2 krokar i änden. Kroka fast dessa i öglan, lägg in materialet i öglan. Sen drar man i verktyget så att öglan dras ihop och tvinnar sedan med verktyget tills man fått öglan så hårt tvinnad som man vill.

marryattwister

Marc Petitjean's modell påminner om Marryats, med den skillnaden att man kan låsa krokarna i toppen, så att de inte går isär om man skulle släppa på tråden.

petitjean twist öppen

petitjean twist stängd

Kroka i öglan som bilden visar. Lägg in materialet och dra sedan i verktyget för att dra ihop trådarna. Flytta upp fjädern, så att krokarna låses ihop. Då verktyget är designat i en sk roterande modell, är det bara att hålla i handtaget och sedna snurra på krokarna tills man tvinnat ihop öglan så mycket man önskar.