Hairstacker

 

Hairstacker används, som nanmnet antyder, till hår. Verktyget används för att jämna till hårbuntar, så att hårspetsarna blir lika långa. De flesta stackers är tillverkade i metall, i lite olika storlekar och modeller, beroende på vilken typ av hår man jobbar med.

Det finns 2 olika huvudtyper av stackers; de som delas på mitten, som den vänstra, och de som består av en hylsa i en bottendel, som den högra. Funktionen är densamma, så vilken man väljer är lite av en smaksak.

Här visas 2 modeller av hylstypen. De är likadana, men med skillnaden att de har olika stor diameter. (Den stora till vänster S8652 och den lilla till höger S8653) Här väljer man den storlek som passar bäst för den typ av flugor som man vill binda. T ex fungerar den större utmärkt när man vill jämna till hårbuntar av hjorthår, som blir ganska yvigt, medan man väljer den mindre om man jobbar med tunnare hår, som t ex ekorre.

En annan variant på hylsmodellen är stackern S8655, som består av en hylsa med koppar i 3 olika storlekar.

Fördelen med denna variant är att man kan använda den till hår av olika längder. På bilden har de olika kopparna använts till från höger; Elk, Rådjur och Grävling.

De delbara hairstackers finns också i lite olika varianter. De finns i vanliga storlekar, i både aluminium och mässing. Men Fly-Dressing har också i sitt sortiment en hairstacker i stl XL (S8683).

delbara

Att använda sig av en stacker går till på följande sätt. Klipp av en hårbunt. Även om man försöker resa upp håren innan man klipper av bunten, blir den sällan helt jämn i spetsarna.

Stoppa ner bunten med spetsarna nedåt. Om man jobbar med hår som t ex hjort eller rådjur, är det viktigt att man vänder bunten först och försöker kamma/peta ut underullen innan man stoppar ner bunten i stackern. Annars kommer underullen hålla fast håren så de inte skakas jämnt i spetsarna.

Slå stakcerns ände mot bordskivan ett par gånger. På detta sätt skakas hårstråna loss från varandra och hamnar med spetsarna längst ner mot botten.

Håll stackern lite horisontellt och dela/dra ut hylsan, försiktigt så att bunten lilgger still och kan greppas.

Du har nu fått en bunt med jämna spetsar. Att jämna till hårbuntar fungerar bara på lite styvare hår och utan underull. Mjukt hår som t ex räv går inte att jämna till i en hairstacker, men det är ju sällan som man vill ha en bunt rävhår som är jämn i spetsarna. I det fallet strävar man istället mot att få en bunt med tapering i spetsen.

Om man använder längre hår, som t ex Bucktail, till gäddflugor eller stora tuber är den extra stora stackern S8683 att rekommendera. Klipp en bunt.

Stoppa ner i stackern med spetsarna först.

Slå stackern i bordet ett antal gånger.

Och du har en bunt med jämna spetsar.