Saxar

Även om ett bra städ kan tyckas som det viktigaste för en flugbindare att lägga sina pengar på, så är nog en bra sax det näst viktigaste. En vass, spetsig och lätthanterlig sax är ett ovärderligt hjälpmedel vid flulgbindning. Det finns en uppsjö med saxar på marknaden, från några tior upp till hundratals kronor och i en stor variation av modeller och storlekar och det kan därför vara svårt att hitta rätt sax. Rent generellt kan man säga att det finns ingen sax som klarar alla moment eller klippjobb som man som flugbindare råkar ut för och det kan därför redan nu sägas att två eller kanske tre saxar är nödvändigt att ha för att vara garderad.

Saxar

Först och främst gäller det att ha en bra standardsax. Den ska vara skarp, hela vägen ut i spetsarna och gärna vara försedd med en skruv som håller ihop skänklarna. Detta för att man skall kunna dra åt skruven för att få bättre klippp i saxen, något som är omöjligt om saxen är ihopnitad. Kvalitetsaspekten är densamma som ofta gäller för andra saker, man får vad man betalar för och i de flesta fall är därför en dyrare sax en bättre investering i längden. Denna sax skall användas till de flesta moment när man binder flugor.

Vidare skall saxen ha stora hål för fingrarna, så att man enkelt och smidigt kan plocka upp saxen och snabbt använda den till klippning. 

öglor

En annan smidig modell är de sk fjädersaxarna. De är lätta att greppa och man behöver inte fumla med att få in fingrarna i öglorna, utan greppar saxen och är färdig att klippa direkt. Dessutom har dessa saxar tunna spetsar, som gör dem perfekta till det riktiga pilljobbet.

fjädersax

Raka eller böjda spetsar är en smaksak. En rak sax kan vara enklare att "styra", medan en sax med böjda spetsar kommer åt båttre vid vissa moment.

böjda spetsar

Det finns ett antal saxar på marknaden idag som är tillverkade i tungsten. Dessa saxar är något dyrare, men så behåller dessa saxar skärpan längre än vanliga saxar.

tungsten

Jag skrev ovan att en standardsax skall klara av de flesta moment man råkar ut för inom flugbindning, men det kan vara bra att skaffa en lite grövre sax för vissa ändamål. Som t ex att klippa av metalltinsel, koppartråd eller grövre fjäderstammar. Till detta jobb kan man välja en något enklare och billigare sax, istället för att använda sin dyrare standardsax.

Binder man mycket hårflugor kan det vara en idé att skaffa en sax för just detta ändamål. Typiskt för dessa saxar är att de har en lite räfflad egg för att bättre "greppa" hårstråna och säkert klippa av dem där man vill.

hjorthårs sax

Dessutom kan det vara bra att ha en sax med smala tunna spetsar för det där riktiga pilljobbet, som att klippa av en fjäderstråle. Också väldigt viktigt när man binder mycket småflugor. Titta noga på saxen, så att spetsarna inte bara är smala utan även gjorda i tillräckligt tunt gods, så att du verkligen kan klippa av materialet så nära flugan som du vill utan att lämna några rester.

spetsar

spetsar