Trådhållare

 

Att välja trådhållare kan tyckas banalt, då de alla ser mer eller mindre likadan ut, med smärre skillnader. Men faktum är att valet av trådhållare är av stor vikt, beroende på vilka flugor och vilken tråd man använder. På bilden nedan finns 3 olika trådhållare med olika design och utseende. Vi ska här visa på vad som skiljer de olika hållarna åt och vad de bäst används till.

Förutom den enkla hållarmodellen, till höger på bilden, finns det även ett antal hållare med ett sk tumgrepp, till vänster på bilden. Vad man föredrar här är ju väldigt personligt, men tumgreppet ger ett mycket behagligare grepp och gör hållaren skönare att binda med. Tumgreppet ger dessutom hållaren lite extra vikt, något som kan vara önskvärt ibland.

Det som givetvis är av strösta vikt är ju rörets utformning och material. En hållare med ett rör av sämre kvalitet, sliter eller t o m skär av tråden är till ingen nytta för oss flugbindare. Röret till vänster är helt i metall, men har välvda kanter i båda ändar, något som avsevärt minskar slitaget på din bindtråd.

Hållare med keramikrör, är dock de trådhållare som sliter allra minst på din bindtråd. De 2 hållarna till vänster har båda rör av keramik. Den i mitten ett rör enbart i keramik, medan röret längst till höger har ett metallrör som har ett smalare keramikrör inuti. Från att tidigare enbart funnits på de dyrare trådhållarna, finns det även billigare varianter med keramikrör av mycket hög kvalitet.

Nu är det ju inte enbart röret eller hållarna som skiljer i design, utan även den nedre delen som håller spolen skiljer en hel del i utformning och material. I mycket en smaksak vad man föredrar här, men en del flugbindare är på jakt efter hållare med lite extra tyngd, något som kan vara bra när man t ex binder in en quill- eller married-wing, där man vill ha trådtrycket rakt ovanifrån. Här hjälper en tyngre trådhållare till att pressa ihop vingfibrerna och ger därmed ett snyggare resultat.

Då det är ett ganska enkelt moment att skifta bindtråd, behövs kanske inte mer än en trådhållare. Dock är det väldigt smidigt att ha ett antal hållare, färdiga med de trådar man använder oftast och mest.

Det är ju inte bara själva bindtråden som man kan använda trådhållare till. Även grövre trådar, floss eller garn kan sättas på en trådhållare för att lättare kunna linda på materialet på flugan.

Förutom utseendet, skiljer en del modeller väldigt mycket i storlek. På bilden har nedan syns vår största modell, till vänster (S8480), och den minsta, till höger (S8491).

Den största passar givetvis perfekt till alla typer av flugor, men kanske mest populär till större flugor, som gädd- och saltvattensflugor, där man kanske använder grövre trådar och vill ha en hållare med lite högre vikt.

Minimodellen, å andra sidan är perfekt när man använder mindre spolar än den vanliga standardstorleken. Suveränt när man binder Spiderflugor och flymfer med Persall's Gossamertråd.

Klicka på bilden för bindbeskrivning!

Black Spider

Men underlättar också bindandet av Sawyers Fasanstjärtsnymfer avsevärt. Passar perfekt till de mindre spolarna med tunn koppartråd och gör det mycket enklare att hantera och styra koppartråden än om man binder enbart med en bit koppartråd, som brukligt är.