Vingbrännare

 

Vingbrännare används,som namnet antyder, till att bränna ut vingar. Består av en vikt metallplåt som skurits ut för att få fram den form på vingen som man önskar. Sen väljer man helt enkelt ut lämpligt material till vingen, lägger mellan plåtarna och bränner bort resterna och så har man fått en vinge till sin fluga.

Vanligast är att bränna vingar av fjäder till torrflugor. Mest har det nog använts till dagsländeimitationer, som t ex flugorna i Nordiska serien. Vingarna tillverkas då av hönssaddelfjädrar, antingen gråa eller brunspräckliga. I vingbrännar setet ingår 4 olika storlekar och täcker därmed in så att man kan göra vingar till dagsländor av alla storlekar. Se under fliken Brända vingar, hur man går till väga för att tillverka dessa vingar.

vingbrännare mayfly

Förutom Mayfly-set, finns även modellen Stonefly. Dessa vingbrännare är i första hand tänkta att tillverka vingar till bäcksländor. Här kan man med fördel även använda syntet material och bränna ut en större vinge, som man sedan binder in platt ovanpå flugan. Prova t ex Poly II, som finns i en mängd färger. De mindre storlekarna i detta set kan också användas till att bränna ut vinganlag till bäcksländenymfer.

vingbrännare stonefly

Slutligen finns också setet Sedge, som är tänkt för nattslände imitationer. Här är det bara fantasin som sätter gränser för vilka material som man vill använda till vingar. Brun- och gråspräckliga kroppsfjädrar och hackel är utmärkta som nattsländevingar. Kom ihåg att bränna 2 vingar och att vända fjädrarna så att du får en vinge för var sida.

vingbrännare sedge