Så här balanserar du svivel och tafs


Placera en tyngd över den tjocka delen av tafsen på en bänk eller ett bord så att den ligger still med den tunnaste delen hängande fritt ner från skivan.

Träd nu på sviveln på spetsen av tafsen, bygeln uppåt och stiftet neråt, och sedan "balanserar" du tafs och svivel på följande sätt.

Flytta sviveln gradvis upp mot den tjockare delen av tafsen samtidigt som du kapar tafsen bakom sviveln efterhand så att inte spetsen böjs ner av sin egen vikt.

Balansera Svivel och Tafs

När du kan hålla tafsen mellan tumme och pekfinger så att 5 cm av tafs spetsen med sviveln på klarar att stå rakt ut (horisontellt), utan att tyngas ned eller att sviveln glider tillbaka, har du hittat rätt läge.

Tänk på att alltid lämna några cm av tafs-spetsen att knyta fast sviveln med.

Montera sviveln

Montera sviveln med hjälp av en ögla, clinch eller grinner knut och klipp bort överflödigt material noga så att inga rester sticker ut som kan fastna eller haka sig, var även noga med att sträcka sviveln och knuten så att den hänger helt rakt som en förlängning av tafsspetsen.

Sedan tar du och binder på din tippet (slitmaterial) ca 1,5 - 2,5 meter, beroende på var du skall fiska, och hur kraftig tippet du använder.

Tips är ca 2,5 meter 0,10 - 0,14 tippet om du fiskar vid strömande vatten på lättskrämd och selektiv fisk och vill undvika "draggning", och ca 1,5 meter 0,16 - 0,20 tippet om du fiskar större vatten där det krävs längre kast och mer "torrkastande".

Du har nu balanserat din tafs och svivel, och har du gjort rätt så kan du kasta en helikopter i motvind om du vill utan att tafsen tvinnas eller traslar sig, och utan att sviveln påverkar presentationen oavsett vilken fluga du väljer.